2024. 05. 17. Péntek Paszkál napja
Jelenleg a TV-ben:

Láncreakció

Következik:

Vezércikk 14:05

Külföld

Hatalmas pusztítást végzett az Idai-ciklon

Több mint 400-an meghaltak és több mint 1500-an megsérültek Mozambikban az Idai ciklon pusztítása miatt. A déli félteke eddigi legpusztítóbb vihara március közepén érte el a délkelet-afrikai országot, az áldozatok száma várhatóan még növekedni fog.

  • Hatalmas pusztítást végzett az Idai-ciklon

Példa nélküli természeti katasztrófának nevezte az Idai ciklon pusztítását a mozambiki környezetvédelmi miniszter. Az ítéletidő halálos áldozatainak száma négyszáz fölé emelkedett az délkelet-afrikai területen, és a helyzet továbbra is kritikus. A vihar mintegy háromezer négyzetkilométernyi területet érint.

„A helyzet továbbra is kritikus, de a mentési folyamatokhoz szükséges körülmények javulnak. A következő hetek legnagyobb kihívása az lesz, hogy egészségügyi központokat állítsunk fel, hogy megelőzzük az olyan betegségek elterjedését, mint a malária, a kolera vagy a vírusos hasmenés, valamint oltásokat is akarunk adni a gyerekeknek”– mondta Celso Correia, Mozambik környezetvédelmi minisztere.

A déli félteke valaha volt legpusztítóbb ciklonja március 14-én érte el Mozambik középső részét, majd Zimbabwe és Malawi felé haladt tovább. A vihar okozta esőzések hatalmas áradásokat és földcsuszamlásokat okoztak. A segélyszállítmányokat helikopterrel juttatják el az érintett területekre.

„Azt gondolom, jelenleg a legnagyobb kihívást az időjárás jelenti. Ha bármelyik folyó vize túlárad, az hihetetlen nehézségeket fog okozni. Általában kocsival szállítjuk nagy mennyiségben az ellátmányt az érintett területekre, és ott szétosztjuk azt. A nagy mennyiségű víz miatt azonban a legtöbb út járhatatlan, így helikopterrel tudjuk csak megközelíteni a helyszínt”– véli Sebastian Rhodes Stampa, az ENSZ Humanitárius Ügyek Koordinációs Hivatalának koordinátora.

Az Idai ciklon március közepén mintegy 170 kilométer per órás széllökéssel érte el Beira városát. A mozambiki kikötővárosban a nemzetközi vöröskereszt jelentései alapján már kolerás megbetegedést is regisztráltak, a szervezet arra figyelmeztetett, hogy a szennyezett víz miatt kolerajárvány is lehet.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!