2024. 04. 24. Szerda György napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

Hat év börtönt is kaphat, aki terrorszervezethez csatlakozik

2016. február 11., csütörtök 12:58, frissítve: csütörtök 12:58

Svédországban 6 év börtönt is kaphat az, aki terrorszervezethez csatlakozik. Egyebek mellett ezt tartalmazza a stockholmi parlamentben szerdán elfogadott új törvény. Közben a svéd hatóságok kiderítették, hogy lengyel szélsőjobboldali csoport tagjai voltak, akik a főváros közelében akartak megtámadni egy menekültközpontot.

Szigorított a terrorellenes törvényén a svéd parlament. 6 év börtön vár azokra, akik külföldre utaznak, hogy fegyveres szervezet kiképzésén vegyenek részt. A módosítás szerint az is 2 éves börtönre számíthat, aki csatlakozik terrorszervezethez. Ugyanakkor az állampolgárságuktól nem fosztanák meg őket.

A tavaly novemberi párizsi merényletek után nem indokolatlan a hatóságok félelme: a svéd titkosszolgálatok szerint az utóbbi 3 évben majdnem 300-an távoztak Szíriába és Irakba, hogy az Iszlám Állam nevű terrorszervezethez csatlakozzanak. Közülük 130-an tértek vissza a skandináv országba.

A rendőrség a héten fogott el 14 lengyel férfit, akik egy menekültszálló elleni merényletre készültek a svéd főváros közelében. Őket egy vasútállomáson fogták el, kések, fejszék és ütők voltak náluk. „Ha végrehajtották volna, akkor nagyon komoly támadás lett volna. De már az előkészületek is azt mutatták, hogy nagyszabású akcióról lett volna szó, és örülök, hogy sikerült megakadályozni” – közölte Anders Bjargard rendőrparancsnok.

Azóta az is kiderült, hogy a 17 és 40 év közötti férfiak a lengyel szélsőjobboldali csoport tagjai. De többen már a skandináv országban élnek, és hasonló helyi szervezetekkel állnak kapcsolatban. „Régóta ismert ez a kapcsolat. Az Északi Fiatalok nevű szélsőjobboldali csoport sok éven keresztül járt Lengyelországban, részt vettek ottani tüntetéseken, és lengyel aktivisták is jártak itt” – számolt be Mikael Farnbo rasszizmus ellenes aktivista.

A merényletre készülők közül is többen részt vettek a január 30-i bevándorlásellenes megmozduláson, ahol több résztvevőt is előállítottak a hatóságok. „A társadalomban mindig vannak olyanok, akik gyűlölik a bevándorlókat, és ilyen bűncselekmények elkövetésére is képesek, mint például az ősszel elkövetett gyújtogatás. Ez az egyik leggyávább dolog, amit ember elkövethet” – nyilatkozta Morgan Johansson igazságügyi és bevándorlási miniszter.

Tavaly 163 ezer menekült érkezett a skandináv államba, kétszer annyian, mint az 1990-es években a balkáni háború idején. A felmérések szerint a lakosság a menekültek növekvő száma és a szilveszterkor elkövetett bűncselekmények miatt radikalizálódik, az utóbbi hónapokban az ország egyik legnagyobb politikai erejévé nőtte ki magárt a bevándorlásellenes Svéd Demokraták párt.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!