2024. 05. 17. Péntek Paszkál napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Komment 06:00

Külföld

Haszan Róháni: Irán folytatja a nukleáris megállapodás előírásainak felmondását

Irán folytatja a nagyhatalmakkal 2015-ben megkötött nukleáris megállapodása előírásainak fokozatos felmondását, ha nem kap "pozitív jelzéseket" a többi aláírótól - jelentette ki Haszan Róháni iráni elnök szombaton az Ázsiai Együttműködési és Bizalomerősítő Konferencia dusanbei csúcstalálkozóján.

  • Haszan Róháni: Irán folytatja a nukleáris megállapodás előírásainak felmondását

Róháni májusban közölte először, hogy Irán megkezdi az atommegállapodás részleges felmondását amiatt, hogy az Egyesült Államok tavaly egyoldalúan teljesen felmondta azt a maga részéről, és újra szankciókat vezetett be Irán ellen. Hozzátette akkor, hogy ha a többi aláíró ország 60 napon belül nem védi meg Iránt az amerikai szankcióktól, akkor az ország elkezdi az urándúsítást egy magasabb fokon, amit a 2015-ös megállapodás tilt neki.

"Nyilvánvaló, hogy Irán egyoldalúan nem ragaszkodhat a megállapodás betartásához. Minden aláírónak hozzá kell járulnia annak helyreállításához" - mondta az iráni elnök Dusanbéban. Arról nem beszélt, hogy milyen pozitív jelzéseket szeretne látni, illetve, hogy Teherán mely előírásait mondaná fel a szerződésnek, amelyet az Egyesült Államokkal, Oroszországgal, Kínával, Franciaországgal, Nagy-Britanniával és Németországgal kötött meg.

A Donald Trump elnök vezette amerikai kormány azért mondta fel a szerződést, mert szerinte Irán nem tartja be. Teherán tagadta, hogy ne tartaná be.

Az európai aláírók mindeddig azt hangoztatták, hogy fenn akarják tartani a megállapodást, viszont ezen országok több cége az Egyesült Államok pénzügyi nyomására már felmondta az együttműködést Teheránnal.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!