2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Háromszáz katona örülhet szabadságának

Hír TV

2017. december 28., csütörtök 13:06

Lezárult az eddigi legnagyobb létszámú fogolycsere az ukrán kormányerők és az oroszbarát szakadárok között. A szemben álló felek csaknem háromszáz katonát engedtek szabadon.

Szerdán az eddigi legnagyobb fogolycserére került sor az ukrán erők és az oroszbarát szakadárok között: az ukránok több mint kétszáz szakadárt engedtek el, akik cserébe hetvennégy ukrán foglyot bocsátottak szabadon.

„Nagyon örülök, hogy végre hazaértünk, megölelhetem a rokonaimat és a hozzám közel állókat. Átölelem majd a kisfiamat. Azt akartam, hogy a Mikulás hazahozza az édesapját az új évre” – nyilatkozta egy kiszabadult fogoly, Vladiszlav Laktyionov.

A kiszabadult ukrán katonákat személyesen köszöntötte Petro Porosenko elnök. „Mindent meg fogunk tenni azért, hogy a lehető leghamarabb kihozzuk onnan a szeretteinket, a rokonainkat, ez nagyon fontos” – hangsúlyozta.

A fogolycseréről több mint egy évig egyeztetett Kijev, Moszkva, valamint az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet. A tárgyalások többször megszakadtak, a kicserélendő foglyok listája is számos alkalommal változott. Jelentősebb fogolycsere utoljára 2015 elején történt.

„Várnak otthon a rokonaim. Felhívtam őket, az anyám sírva vár rám. Én is szeretnék sírni, de erősnek kell maradnunk” – mondta egy másik volt fogoly, Artyom Krina.

Kelet-Ukrajnában 2014 tavaszán robbant ki fegyveres konfliktus az Oroszország által támogatott szeparatisták és az ukrán kormányerők között. A harcokban több mint tízezren veszítették életüket. Bár 2015 óta fegyverszünet van érvényben, jelenleg is szinte mindennaposak az összetűzések.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!