2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 22:00

Háromnapos nemzeti gyászt hirdettek Brazíliában

2016. november 29., kedd 16:59, frissítve: szerda 07:50

Brazíliában háromnapos nemzeti gyászt hirdettek egy légi szerencsétlenség miatt. A repülő a szomszédos Kolumbiában zuhant le, de a gépen utazott az egyik első osztályú brazil futballcsapat. Hetvenöten haltak meg, köztük több focista is. A sportvilág gyászol.

A gép Bolíviából tartott Kolumbia második legnépesebb városába, Medellínbe. A pilóta már a leszálláshoz készült, amikor a repülő lezuhant. A személyzettel együtt nyolcvanöten utaztak rajta. Az utasok között voltak az egyik első osztályú brazil futballcsapat, a Chapocoense játékosai is.

„Nagyon szomorú, és nehéz megerősíteni ilyen hírt. Csak annyit tudunk tenni most, hogy elvégezzük a mentési munkálatokat, orvosi segítséget adunk. (…) De ez egy tragédia, senki nem tudja elképzelni. Együtt érzünk a játékosok hozzátartozóival és hazájukkal, Brazíliával” – mondta Federico Gutiérrez, Kolumbia második legnépesebb városának, Medellínnek a polgármestere.

A huszonkét focistát az edzőkön, gyúrókon kívül közel húsz újságíró kísérte. A játékosok döntőt játszottak volna a dél-amerikai klubcsapatok bajnokságában, az első meccset Medellínben rendezték volna, a visszavágót pedig Brazíliában. Ez volt a brazil klub történetének legnagyobb sikere. A fél tucatnyi túlélő között focisták is vannak.

„Két pácienst fogadtunk. Az egyik hajnali 2-kor érkezett, gerinctöréssel, felső combtöréssel. Zárt mellkasi sérülése van. Műtőben van, stabil az állapota” – közölte Luis Fernando Rodriguez kórházi szóvivő.

Ahogy a repülőjáratokat követő internetes animáción látható, a gép a medellíni repülőtér felett körözött. Bár a pilóta a zuhanás előtt elektromos hibát jelzett, szakértők valószínűbbnek tartják, hogy elfogyott az üzemanyag. „Ha arról van szó, hogy elfogy az üzemanyag a repülőgépen, akkor a hajtóművek leállnak; elviekben nem egyszerre, kisebb különbséggel állnak le. Hogyha utazómagasságban van a repülőgép, akkor még vezethető. Az, hogy túlélőket találtak, azt mutathatja, hogy a repülőgép vezethető volt, ezt úgy hívják szaknyelven, hogy kontrolláltan csapódtak a földbe, tehát a pilóta végig vezette a repülőt” – mondta az eset kapcsán a Hír TV-nek Pető György légügyi szakértő.

Brazília elnöke háromnapos nemzeti gyászt hirdetett. A dél-amerikai labdarúgó-szövetség minden mérkőzést felfüggesztett. Részvétet nyilvánított a kolumbiai klub elnöke is, ők lettek volna a brazilok ellenfelei a döntőben. „Fájdalmat és szomorúságot érzünk a helyzet miatt. Támogatásról biztosítjuk a Chapecoense Club vezetőit, a családtagokat” – nyilatkozta Juan Carlos De La Cuesta, a kolumbiai csapat elnöke.

Gyászol a Barcelona és a Real Marid is. „A sajtótájékoztató előtt szeretném támogatásomról és a csapatom támogatásáról biztosítani a kolumbiai balesetben meghaltak családját és barátait, és természetesen a Chapecoense csapatot és drukkereit. Nagyon sajnáljuk, ami történt” – közölte Zinédine Zidane.

Az elmúlt évtizedekben többször is ért sportolókat repülőszerencsétlenség.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!