2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Három éve volt a Charlie Hebdo elleni merénylet

Hír TV

2018. január 7., vasárnap 17:03, frissítve: vasárnap 17:52

Emmanuel Macron elnök is részt vett a Charlie Hebdo francia szatirikus lap elleni terrortámadás harmadik évfordulóján rendezett megemlékezésen. 2015. január 7-én egy algériai származású francia testvérpár 11 újságírót gyilkolt meg.

Némán tisztelegtek a Charlie Hebdo francia szatirikus lap ellen elkövetett terrortámadás áldozatai előtt. Emmanuel Macron francia elnök Anne Hidalgo párizsi polgármester, valamint a lap újságírói társaságában a Charlie Hebdo régi irodájának épületénél rótta le tiszteletét.

2015. január 7-én Said és Cherif Kouachi 11 újságírót gyilkolt meg a lap szerkesztőségében. „Bosszút álltunk Mohamed próféta miatt” – ezt kiabálta egyikük, mielőtt elmenekültek volna a tett helyszínéről.

A tetteseket két nappal később lőtték le a rendőrök. Az eset nemcsak Franciaországot, de Európát is sokkolta. 2015. január 11-én hatalmas tüntetést szerveztek Párizsban a terror ellen, a sajtószabadság védelmére, amelyen számos európai vezető is részt vett.

„A támadások után több száz példányt adtam el hetente, sokan sorba is álltak a kioszk előtt, de utána persze hétről hétre csökkent az eladott lapok száma” – mondta egy párizsi újságos, aki ezen a héten megint több lapot rendelt, mert az évforduló miatt megnőtt az érdeklődés.

A lap aktuális száma azzal foglalkozik, hogy a támadás óta szinte börtönben dolgoznak. A lap szerkesztősége elköltözött, és ma egy inkább bunkerre, mint irodaházra hasonlító épületben dolgozik. Az állandó rendőri jelenlét ellenére folyamatosan érkeznek a fenyegetések a lap és újságírói számára az interneten.

A Charlie Hebdo megítélése azonban ellentmondásos. Bár szatirikus lapnak s egyben a sajtószabadság szimbólumának tartja magát, tevékenysége sokak szemében inkább provokálás és kegyeletsértő gúnyolódás. A Charlie Hebdo nemcsak a muszlim, de a keresztény hitet is gyakran kigúnyolta, de az orosz repülőgép-katasztrófa áldozatain ugyanúgy viccelődött, mint az olaszországi földrengésen vagy az ugyancsak számos áldozatot követelő lavinán. A lap ma már inkább csak vegetál: a terrortámadást követően negyedmillió előfizetője volt a lapnak, de számuk mára 30 ezerre csökkent.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!