2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Hamis hírek díjat osztott ki Trump az őt bíráló médiumoknak

Hír TV

2018. január 18., csütörtök 16:50, frissítve: csütörtök 16:51

Sztálinhoz hasonlította pártjának egyik szenátora Donald Trumpot a sajtóval kapcsolatos álláspontja miatt. Közben az amerikai elnök Hamis hírek díjat osztott az őt rendszeresen bíráló és lejárató baloldali–liberális médiumoknak.

„És a Hamis hírek díj győztesei…” – olvasható az amerikai elnök Twitter-üzenetében. Donald Trump egy, a republikánus párt honlapjára vezető linket is odamásolt. Ezen pedig tíz olyan történet található, amely a sajtóban megjelent, és szerinte hamis.

Az általa kitüntetettek listáján szerepel Paul Krugman közgazdász, a liberális The New York Times publicistája, aki a Trump elnök elsöprő győzelmét hozó választások éjszakáján azt írta, hogy „a gazdaság ezután soha nem tér magához”. Az ehhez fűzött rövid megjegyzésben az áll, a valóságban a Wall Street csúcsokat dönt.

Trump felidézte az ABC televízió munkatársának riportját is, amelyben a szerző azt állította, hogy Trump még elnökjelöltként kifejezetten utasította Michael Flynnt, későbbi nemzetbiztonsági tanácsadóját a kapcsolatfelvételre Moszkvával. Az ABC bocsánatot kért, Rosst pedig négy hétre felmentette a munkavégzés alól.

De Hamis hírek díjat kapott a CNN hírtelevízió is azért a riportjáért, amelyben azt állította, hogy az elnöknek és ifjabb Donald Trumpnak hozzáférése volt a Wikileaks meghekkelt dokumentumaihoz.

Kitüntetést osztott ki még a The Time magazinnak azért a sztorijáért is, amely szerint Trump első elnöki döntésével kivitette az ovális irodából ifjabb Martin Luther King emberi jogi harcos mellszobrát. Ezt egy fotóval igyekezett cáfolni.

A republikánus párti elnök valamennyit elfogult, részrehajló, hamis riportként értékelte, olyan történeteket választott ki, amelyekről maguk a médiumok is beismerték a tévedést, és nyilvánosan korrigáltak is.

„Csak a hamis híreket terjesztő médiumok ellen vagyok. Azok ellen az emberek ellen, akik kitalálnak történeteket és forrásokat. Nem szabadna megengedni, hogy a forrásokat használhassák, hacsak nem tüntetik fel a nevüket. Jelentessék meg a nevüket” – mondta ezzel kapcsolatban 2017 februárjában az amerikai elnök.

Trump mindenesetre most gratulált azoknak az újságíróknak és médiumoknak, amelyek szerinte tisztességesek.

Sztálinhoz hasonlították

Az elnök elsőként saját szenátorától kapott éles választ: az arizonai Jeff Flake bírálta Trump viszonyát a sajtóhoz, és egyenesen az egykori szovjet diktátorhoz hasonlította.

„A nép ellenségének tartja az Egyesült Államok elnöke a szabad sajtót 2017-ben. Az egy végrendelet a demokráciánk állapotáról, hogy az elnök Joszif Sztálin hírhedt szavait használja ellenfelei jellemzésében. A despotizmus a nép ellensége, a szabad sajtó a despota ellensége, ez teszi a szabad sajtót a demokrácia őrzőjévé” – nyilatkozta Jeff Flake.

Lapértesülések szerint egyébként tévésorozat készül a Fire and Fury című Trump-botránykönyvből, amelyet az elnök kitalált történetek gyűjteményének tart, a szerzőt pedig egy igazi vesztesnek nevezte. Michael Wolff több millió dollárért adta el a bestseller televíziós jogait.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!