2024. 04. 23. Kedd Béla napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Napindító 09:35

Hamarosan tűzszünet kezdődhet

2015. október 7., szerda 11:42, frissítve: szerda 11:42

Beleegyeztek a jemeni lázadók az ENSZ béketervének megvalósításába, így hamarosan tűzszünet kezdődhet a polgárháború sújtotta országban. Az Iszlám Állam viszont közben immár mindkét harcoló felet támadja: a korábban csak a felkelőket gyilkoló dzsihadisták bombamerényletet követtek el a kormányerők ellen is. A jemeni harcoknak már csaknem 5000 áldozata van, és már több mint 100 ezren menekültek el az országból.

Sűrű fekete füst szállt fel abból az ádeni hotelből, amely a fővárosból elűzött jemeni kormány átmeneti székhelyéül szolgált. Az épületnél öngyilkos merénylők robbantottak. A támadásban 15 a szállodát védő katona halt meg, de a kabinet tisztviselőinek nem esett bántódása. A korábban külföldre menekült Hádi elnök helyettese szerint a merénylet nem félemlítette meg a kormány tagjait. „A mai eset természetesen nem változtat semmin, sőt, egyesít mindenkit. Amikor Ádenbe jöttünk, tudtuk, hogy korlátozott biztonságú környezetben dolgozunk majd. Most eltökéltebben dolgozunk a biztonság megerősítésén” – mondta a jemeni alelnök és miniszterelnök.



A támadást az Iszlám Állam közleményben vállalta magára. Ez volt az első eset, hogy a dzsihadisták nem a síita lázadókat, hanem a kormányerőket vették célba Jemenben.

A Közel-Kelet legszegényebb országában március óta tart a háború, amely a térség erőinek kihelyezett összecsapása is egyben: az egyik oldalon a jemeni kormánnyal és az azt támogató Szaúd-Arábiával, valamint az Egyesült Arab Emírségekkel, a másik oldalon a síita lázadókkal és az őket segítő Iránnal. A harcoknak már csaknem 5000 halottja van, az áldozatok fele civil. 1,5 millió embernek kellett elhagynia az otthonát, közülük több mint százezren az országból is elmenekültek, főként a szomszédos államokban kerestek menedéket.

Az Amnesty International nemzetközi jogvédő szervezet szerint a kormányt légicsapásokkal segítő szaúdiak polgári célpontokat: mecseteket, iskolákat és otthonokat támadnak, ezzel pedig háborús bűnöket követnek el. A szervezet ezért felszólította az Egyesült Államokat, hogy ne adjon el több fegyvert térségbeli szövetségesének, Szaúd-Arábiának. „Ha beigazolódik az általunk talált bizonyítékok alapján, hogy a Jemenben civilek ellen használt fegyvereket Amerika tervezte és gyártotta, akkor az Egyesült Államok a jövőben azt kockáztatja, hogy bűntárssá válik ezeknél az eseteknél” – fogalmazott Rasha Mohamed, az Amnesty International jemeni munkatársa.

Közben a síita felkelők elvben beleegyeztek az ENSZ által javasolt tűzszünetbe – ezt egy a szervezet főtitkárának címzett levélben erősítették meg. Ha a béketervet sikerül végrehajtani, a lázadó milíciák kivonulnak a városokból, a kormánytagok pedig visszatérhetnek a fővárosba.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!