2024. 04. 23. Kedd Béla napja
Jelenleg a TV-ben:

Televíziós vásárlási műsorablak

Következik:

Mátyás utolsó éjszakája 11:00

Hamarosan minden migránst visszaszállítanak Törökországba

,

2015. október 4., vasárnap 11:55, frissítve: vasárnap 17:59

A menekültáradat megfékezéséről állapodott meg Brüsszel a török vezetéssel. Az Égei-tengert a jövőben a török és a görög parti őrség, valamint az uniós határvédelmi ügynökség közösen ellenőrzi, és minden migránst visszaszállítanak majd Törökországba. Az akciótervet a német sajtó ismertette. A török együttműködés ára, hogy az Európai Unió hat új menekülttábor felállításához ad pénzt, félmillió menekültet pedig befogadnak a tagállamok.

Újabb részletek derültek ki azzal kapcsolatban, hogy mit tervez az Európai Bizottság a menekültválság megfékezésére. A német Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung értesülése szerint az EU-s határvédelmi szervek a török és a görög parti őrséggel az Égei-tengeren közösen járőrözve a menekülteket szállító hajókat visszairányítják majd a török partokra. Ezzel párhuzamosan EU-s forrásból hat új menekülttábort állítanak fel Törökországban, ahol akár kétmillió ember is elférhet. Innen mintegy félmillió embert fogadnak majd be az EU-s tagállamok.

A tervek szerint ezzel jövő tavaszig sikerülhet úrrá lenni a görög szigeteken és az úgynevezett balkáni migrációs útvonalon kialakult kaotikus helyzeten. A részletekről hétfőn tárgyal Brüsszelben az EU vezetésével Recep Tayyip Erdogan török elnök, a javaslat pedig a szűk két hét múlva esedékes EU-csúcs elé kerül majd.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!