2024. 05. 19. Vasárnap Ivó, Milán napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 07:00

Külföld

Halhatatlan klónsereget hozott létre egy afrikai méh

A foki mézelő méhek dolgozói egész klónsereget képesek létrehozni magukból - derítette ki egy most publikált kutatás. A klónok beszivárognak a rivális méhfajok kaptáraiba, és átveszik az uralmat a kolónia felett.

  • Halhatatlan klónsereget hozott létre egy afrikai méh

Ismert, hogy egyes élőlények nőstényei képesek aszexuálisan, vagyis hím közreműködése nélkül szaporodni. A szűznemzés (partenogenezis) előnye, hogy nem kell időt és energiát fordítani a párosodásra, a génállomány pedig nem hígul fel. Hátránya, hogy csökken a genetikai változatosság, ami megnehezíti az adott faj alkalmazkodását az állandóan változó környezeti viszonyokhoz. 

A partenogenezis nem hibátlan szaporodási mód, mivel a genetikai anyag egy kicsiny része a rekombinációként ismert folyamat során rosszul rendeződik át, ami fejlődési rendellenességekhez, vagy steril peték létrejöttéhez vezet.

A FOKI MÉZELŐ MÉHEK (APIS MELLIFERA CAPENSIS) DOLGOZÓI AZONBAN MUTÁCIÓ RÉVÉN KÉPESSÉ VÁLTAK ARRA, HOGY A REKOMBINÁCIÓ ELKERÜLÉSÉVEL TÖKÉLETES KLÓNOKAT HOZZANAK LÉTRE MAGUKBÓL.

Míg a tanulmányozott méhfaj királynője szexuálisan, dolgozója aszexuálisan szaporodik. A Sydney-i Egyetem kutatói egy kísérletben megakadályozták, hogy a királynő hímekkel (herékkel) párosodjon, így ő is szűznemzésre kényszerült. Ezt követően megvizsgálták, hogy a királynő és a dolgozók peterakása során milyen gyakorisággal fordult elő rekombinációs folyamat.

Meglepetésre azt találták, hogy a királynő utódaiban százszor több rekombináció ment végbe, mint a dolgozók ivadékaiban, akik ezzel tulajdonképpen önmaguk közel tökéletes kópiáit hozták létre. 

AZT IS SIKERÜLT KIMUTATNI, HOGY A VIZSGÁLT KAPTÁR KLÓNJAINAK JELENTŐS RÉSZE EGYETLEN FELMENŐRE VEZETHETŐ VISSZA - EGY DOLGOZÓRA, AMI AZ ELMÚLT HARMINC ÉVBEN TÖBB MILLIÓSZOR "MÁSOLTA LE" MAGÁT.

A klónok mindegyike egészséges és termékeny volt, valamint a szaporodás során sikerrel akadályozták a rekombinációs folyamatot.

A klónok támadása

Benjamin Oldroyd, a Sydney-i Egyetem viselkedésgenetikusa szerint ezek a klónok meglehetősen önző viselkedést mutatnak - előfordul, hogy a kolónia királynőjének elhullásakor, a jövőbeni királynőket tartalmazó petéket egyszerűen kihajítják, és saját tojásaikat rakják a helyükre.

ILYEN TEKINTETBEN A KLÓNOK INKÁBB RÁKSEJTEKRE HASONLÍTANAK, AMIK KONTROLLÁLHATATLAN SZAPORODÁSUKKAL FELEMÉSZTIK A "SZERVEZETET", VAGYIS SAJÁT KOLÓNIÁJUKAT.

A foki mézelő méhek klónjainak másik csoportja azonban egészen más utat választ - a rivális afrikai síkvidéki mézelő méh (Apis mellifera scutella) fészkeit szállják meg.

KÉMIAI ANYAGOK KIBOCSÁTÁSÁVAL ARRA KÉNYSZERÍTIK AZ OTT DOLGOZÓKAT, HOGY SAJÁT IVADÉKAIK HELYETT AZ ELLENSÉG UTÓDAIT NEVELJÉK, ÉS EZZEL RÖVIDESEN A KOLÓNIA ÖSSZEOMLÁSÁT IDÉZIK ELŐ.

Becslések szerint a síkvidéki mézelő méh kolóniák 10 százaléka válik évente a parazita életmódot folytató klónok áldozatává. 

(Phys.org/Live Science)

Fotó(Illusztráció): STVORECZ ADRIÁN

Origo

 

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!