2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Szigorúan titkos - Magyarország a Varsói szerződésben

Következik:

Híradó 12:00

Földi pokol: félelmetes pusztítás söpört végig Texason

2017. május 1., hétfő 06:29, frissítve: hétfő 09:23

Halálos áldozatokat követeltek a tornádók és az áradások az Egyesült Államok déli és középnyugati részén. Texasban heten vesztették életüket tornádókban, Missouriban és Arkansasban pedig egy-egy halálos áldozatot követeltek az esőzések.

Háborús állapotok Texasban: több tíz kilométeres sávban szinte mindent letaroltak a tornádók az Egyesült Államok déli részén. A forgószelek fákat csavartak ki, autókat rongáltak meg, villanyoszlopokat és házakat döntöttek össze.

„Öt ember veszítette életét. Egyiküket az autójában érte a tornádó. Megrongálódtak az elektromos rendszerek is, ezért nincs áram. Azt mondják, holnap délutánra állítják helyre a rendszert, de még ez sem biztos. Nagyon sok ház károsodott, az egyik barátom pedig eltűnt” – tájékoztatott Canton City polgármestere, Lou Ann Everett.

Dallas közelében több házat a földdel tették egyenlővé a tornádók, valamelyiknek pedig letépték a tetejét. „A vihar felszippantotta a tetőt a fejünk felől, aztán minden a fejünkre esett” – idézte föl egy túlélő.

Egyes kelet-texasi megyéket katasztrófa sújtotta területeknek minősített a kormányzó. Több mint félszáz embert ápolnak kórházban.

Arkansas államban és Missouriban a heves viharok, az esőzések és az áradások jelentenek veszélyt. Egy nő megfulladt, amikor a víz elsodorta az autóját. Több országutat le kellett zárni. Missouriban még soha nem láttak ekkora áradást, ezért a Nemzeti Gárda segítségét kérték.

„Missouri egyes részén az áradások történelmi szinteket léptek túl, bizonyos térségekben a vízszint magasabb minden korábban feljegyzettnél. Az áradat néhány hidat már elsodort” – közölte Eric Greitens kormányzó.

A meteorológusok előrejelzései szerint a viharzóna az Egyesült Államok északi vidékei felé vonul tovább.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!