2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Radar 17:30

Erdogan halállal sújtaná a legfőbb puccsistákat

2017. július 16., vasárnap 07:40, frissítve: vasárnap 09:09

Halálbüntetést szabna ki az egy évvel ezelőtti, sikertelen puccs fő vádlottjaira a török elnök. Recep Tayyip Erdogan ezt a történtekre emlékező ankarai tömegrendezvényen mondta, több ezer ember előtt. 2016. július 15-én a hadsereg egy része megpróbálta átvenni az irányítást a kormánytól, az elnökhöz hű csapatok és a rendőrség azonban végül ezt megakadályozta. A harcok végéig csaknem 250-en haltak meg.

Több tízezren gyűltek össze Ankarában az egy évvel ezelőtti puccskísérletre emlékezve. A tömeg előtt beszélt a török elnök is, aki a hatalomátvételi kísérlet felelőseinek szigorú büntetést ígért. Recep Tayyip Erdogan azt mondta: ha a parlament elfogadja a halálbüntetés visszaállítását, azt alkalmazni is fogják.

„Ha a javaslatot megszavazza a parlament, és elém kerül, habozás nélkül fogom aláírni. 250 mártírt gyászolunk, a nemzetünk siratja őket, és siratjuk azt a 2193 embert is, akik megsérültek aznap. És nem fog érdekelni, hogy Hans vagy George mit mond” – utalt az államfő a török politikát gyakran kritizáló nyugati politikára.

Erdogan szerint Törökország csak akkor tartja meg tekintélyét, ha erős kézzel irányítják. „Komoly nemzetközi válsággal néznénk szembe, ha elkezdeném összeszámolni, hogy kik az ellenségeink, akik egy napig sem hagynának élni minket, ha gyengének tűnnénk” – tette hozzá.

A török kormány az elmúlt egy évben mindent megtett azért, hogy ne tűnjön gyengének. A puccs után széles körű állami tisztogatás kezdődött minden területen. Erdogan szerint volt politikai szövetségese, a hitszónok Fethullah Gülen akarta megfosztani hatalmától, ezért mindenki összeesküvés gyanújába keveredett, aki valamilyen vélt vagy valós alapon kapcsolatban volt Gülennel.

Az eltelt egy évben több mint 150 ezer embert elbocsátottak politikai nézetei miatt, több mint 50 ezer személyt pedig bíróság elé állítottak a puccsban való részvétel vádjával. A megemlékezés előtti napon pedig 7 ezer rendőrt és köztisztviselőt küldtek el állásából.

Erdogan politikáját nemcsak Törökországban övezi egyre nagyobb népszerűség. A Berlinben élő törökök a helyi török nagykövetség előtt rendeztek szimpátiatüntetést. „Erdogan a mi emberünk, ő képes vezetni minket és kimondani az igazat, amit mások nem” – fogalmazott egy demonstráló.

A megemlékezések Törökország-szerte egész hétvégén tartanak, vasárnap az elnök a puccskísérlet áldozatainak emlékművét avatta fel.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!