2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Radar 17:30

Halálbüntetést is kaphat lenge viseletéért

2017. július 19., szerda 11:47

A szaúdi hatóságok letartóztattak egy nőt, aki a gyanú szerint fedetlen fejjel, rövid ujjú felsőben, miniszoknyában sétált egy erőd romjai között. Amennyiben a nőt elítélik, akár meg is korbácsolhatják, de még halálbüntetést is kaphat. A sivatagi királyság másodosztályú állampolgárként kezeli a nőket, ennek ellenére több nemzetközi emberjogi és nőjogi szervezetben is helyet kapott.

Szaúd Arábiában a nőknek egész testet takaró öltözéket, burkát kell hordaniuk, de nem ritka a még a szemet is elfedő nikáb viselete sem. Ez a szaúdi nő azonban még a haját sem takarta el, rövid ujjú pólót vett föl, sőt miniszoknyában sétált egy erőd romjai között.

Az interneten megjelent felvétel miatt élénk vita kerekedett a közösségi médiában. Többen éltették a nőt bátorsága miatt, mások példás büntetést követeltek. A hatóságok Rijádban már őrizetbe is vettek egy konkrétan nem azonosított nőt. Szaúd-Arábiában saría bíróságok ítélkeznek, és a büntetés korbácsolástól kezdve akár halálos ítéletig is terjedhet.

A sivatagi királyságban a nők nem vezethetnek autót, csak férfi gyámjuk engedélyével utazhatnak, tanulhatnak és házasodhatnak, sőt még bankszámlát sem nyithatnak. Ilyen súlyos elnyomásban szinte sehol máshol nem szenvednek a nők, Szaúd-Arábiát mégis beszavazták az ENSZ nőjogi tanácsába, sőt 2015-ben még az ENSZ Emberjogi Bizottságának elnöki posztját is megszerezte befolyásának és pénzének köszönhetően.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!