2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Hajléktalanszállót nyitnak az elitkerületben

2016. október 20., csütörtök 17:34, frissítve: csütörtök 17:34

Hajléktalanszálló nyílik Párizs egyik legelőkelőbb negyedében. A kerület lakóinak egy részét felháborítja a helyszínválasztás, sokan már a költözést fontolgatják.

Párizs 16. kerülete a francia főváros egyik legelőkelőbb negyede, a köznyelvben a jólét szinonimája. Itt található a világhírű Bois de Boulogne park is – amely mellett most egy hatalmas hajléktalanszállót építenek.

A 2,2 millió lakosú Párizs utcáin 143 ezren vannak fedél nélkül, és a helyzet egyre romlik. „Hat hónapja várok arra, hogy szállást kapjak. Csak várok. És ahogy tudom, a várakozási idő legkevesebb egy hónap, de akár két év is lehet. Aztán meglátjuk, mi lesz” – mondta egy hajléktalan.

A helyiek közül nem mindenki örül annak, hogy belenyúlnak a városképbe. „Döbbenten nézem ezt az építkezést, ezt a hatalmas szállót máshová is tehették volna, üres helyekre. Nagyon sok üres hely van” – panaszolta egy nyugdíjas.

Korábban még a kerület polgármestere is felemelte a szavát az építkezés ellen, hiába. Sokan már a költözést fontolgatják a hajléktalanok betelepítése miatt. „Sok hely van Franciaországban, ahol elhelyezhetnék anélkül, hogy ilyen területeket tönkretennének. A világon mindenhol vannak nyugodtabb kerületek – miért kell Párizzsal ezt csinálni? Emiatt sokan el fogunk költözni, nagyon sokan el fognak költözni” – vélekedett egy helyi lakos.

A szálló várhatóan november közepén nyílik meg, hogy a téli hónapokban már legyen hová menniük a hajléktalanoknak. Az épületben 200 embert fognak elszállásolni, elsősorban családokat.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!