2024. 05. 11. Szombat Ferenc napja
Jelenleg a TV-ben:

Poltikai hobbista

Következik:

Vezércikk 05:00

Hekkertámadás érte a brit parlamentet

2017. június 25., vasárnap 08:31, frissítve: vasárnap 11:51

Az alsóház szóvivője közölte, hogy illetéktelenek próbáltak hozzáférni a törvényhozás elektronikus levelezéséhez, de nem sikerült feltörniük a képviselők és a parlamenti dolgozók fiókjait. Nagy-Britanniában májusban több tucat egészségügyi intézményt ért zsarolóvírus-támadás, fennakadást okozva a betegek ellátásában. Az elektronikus kártevő mintegy százötven országban fertőzött meg számítógépes rendszereket.

Jelszócserére szólították fel a brit parlament több mint tízezer alkalmazottját, miután külföldi hekkerek fel akarták törni a fiókjukat. A képviselők szombaton nem tudtak hozzáférni a parlamenti levelezéshez, mert az illetékes biztonsági főnök leállította a rendszert, hogy megvédje.

„Tisztában vagyunk azzal, hogy hekkerek rendszeresen támadásokat hajtanak végre, hogy megszerezzék a jelszavakat. Az utóbbi néhány napban jelentést kaptunk arról, hogy még a kabinetminiszterek jelszavát is árulják a neten. Tudjuk, hogy a brit közszolgálati gépeket támadják, ezért nem meglepő, hogy történtek kísérletek a parlamenti levelezésbe való behatolásra. Figyelmeztetünk mindenkit a parlamentben és másutt is, hogy fokozza a számítógépes biztonságot, hogy összetett és ezáltal biztonságosabb jelszavakat használjon” – nyilatkozta Liam Fox külkereskedelmi miniszter.

Egy biztonsági alkalmazott szerint a támadást egy külföldi ország szponzorálhatta, és egyáltalán nem zárható ki, hogy bizonyos információkat el is loptak.

„Nem meglepő, hogy ilyen támadásra sor került, és azon sem kell csodálkozni, hogy vannak gyengeségek, mert az emberek nem teszik meg az olyan alapvető óvintézkedéseket, mint például hogy eléggé komplex jelszót válasszanak” – tette hozzá a miniszter.

A támadás után a miniszterelnöki hivatal azt közölte, hogy Theresa May kormányfő nem használja parlamenti ímélcímét.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!