2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Fidesz-KDNP kampánynyitója

Következik:

Paláver 16:30

Háborúval fenyegetőzik Irak

2015. december 31., csütörtök 12:10, frissítve: péntek 08:46

Háborúval fenyegeti Törökországot az iraki kormány, amiért a török katonák már december eleje óta Irak területén tartózkodnak. Az ankarai vezetés szerint Bagdad egyedül nem tudja megvédeni magát – nincs szó arról, hogy az Iszlám Állam elleni harcon túl bármilyen célja is lenne Törökországnak a hadművelettel.

A délkelet-törökországi Cizre város lakosai már több mint két hete csatazajban kelnek és fekszenek, és állandó kijárási tilalom van érvényben. A településen már az alapvető szolgáltatások sem működnek. „Kereskedőkként és állampolgárokként is szenvedünk attól, hogy nincs áram és nincs vezetékes víz. Mindenkinek kikészülnek az idegei, különösen a gyerekeknek. Nem mehetnek iskolába, nagyon sok időt töltenek oktatás nélkül. Az egész közösség nyomorult helyzetben van most” – mondta egy helyi boltos.

A török biztonsági erők a szír és iraki határ közelében a kurd felkelőkkel harcolnak. Az ankarai vezetés kétéves tűzszünetnek vetett véget júliusban, mivel a szakadárokat sejti több terrortámadás mögött is. A törökök ezzel párhuzamosan az Iszlám Állam ellen is hadat viselnek, a művelet során már iraki területre is behatoltak.

A helyiek tiltakozása ellenére az ankarai vezetés december elején egy zászlóaljat küldött a dzsihadisták kezén lévő Moszul közelébe. A törökök szerint az iraki kormány tudott erről, Bagdad viszont cáfolta ezt, és azóta is a csapatok kivonását követeli. A török kormányfő szerint muszáj volt beavatkozniuk. „Tiszteljük Irak szuverenitását. Az iraki központi kormány sajnos nem képes rendelkezni az ország területének egyharmada fölött. Ebbe beletartoznak a kurdok észak-iraki állásai is. Bárcsak Irak irányítás alatt tudná tartani ezt a területet – akkor nem kellene légitámadásokat indítanunk ott, hogy megakadályozzuk a terroristák bejutását Törökországba. Jelenleg gyakorlatilag nem létezik a török–iraki határ, úgyhogy folytatjuk ott a harcot – de ez nem része semmilyen titkos tervnek” – állítja Ahmet Davutoglu.

Az iraki külügyminiszter már katonai válaszlépéssel is megfenyegette Törökországot. A török miniszterelnök szerint csak Irakon múlik, meddig maradnak az országban. „Ha Bagdad erőszakot akar alkalmazni, azt tegye az Iszlám Állam ellen, űzze ki Moszulból. Ha ezt megteszik, akkor nem kockáztatjuk a katonáink életét, visszavonulunk a saját hazánkba. Az a lényeg, hogy a katonai erejüket az Iszlám Állam ellen használják az irakiak” – tette hozzá Davutoglu.

A bagdadi kormány korábban azt mondta: nincs értelme a török akciónak, hiszen az Iszlám Állam nem jelent közvetlen veszélyt Törökországra, 90 kilométerre az országhatártól.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!