2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Háborúval és pusztítással fenyegeti egymást a két elnök

Hír TV

2018. július 23., hétfő 12:05, frissítve: hétfő 12:56

Egymásnak üzenget és háborúval fenyegeti egymás az amerikai és az iráni elnök. A perzsa állam vezetője azt is kilátásba helyezte, hogy lezárja a Homsz-szorost, amelyen a világ olajkereskedelmének 20%-a zajlik.

Trump elnök úr, ne játsszon az oroszlán farkával, mert nagyon megbánja. Emlékeztetem, hogy történelmileg mi biztosítjuk a tengeri útvonalakat, köztük az olajszállító hajókét is. Egy háború Amerika és Irán között minden háború ősanyja lesz, ha kitör - üzente fenyegetően egy iráni diplomaták előtt tartott beszédében a perzsa állam vezetője.

Hasszan Rohani ugyanakkor nem zárta ki a béke lehetőségét sem. Az iráni elnök azt követően kelt ki az amerikai elnök ellen, hogy az Egyesült Államok nyomás alá helyezte az iráni rezsimet, hagyjon fel atomprogramjával és a terrorszervezetek támogatásával.

Soha többé ne merje megfenyegetni az Egyesült Államokat, mert annak olyan következményei lesznek, amiket Irán még nem sokszor szenvedett el történelme során. Ez az ország már nem fogja többé eltűrni az erőszakkal és halállal átitatott, háborodott beszédeket. Legyen óvatos! - fenyegette meg a perzsa államot Donald Trump amerikai elnök

Külügyminisztere, Mike Pompeo pedig maffiának nevezte az iráni vezetést.

A korrupció és a vagyonok mozgása az iráni vezetésen belül sokkal inkább hasonlít a maffiára, mint egy kormányra - mondta az amerikai külügyminiszter, majd hozzátette: maximális nyomás alá helyezzük a rezsim finanszírozását biztosító pénzcsatornákat. Az iráni nyersolajat importáló országokkal tárgyalunk, hogy november 4-ig teljesen állítsák le az innen származó nyersanyag vásárlását. Egy 24 órás tévécsatornát és rádiót is indítunk, valamint a közösségi médián is fokozzuk az iráni emberek tájékoztatását, hogy ne csak a rezsim hazugságait hallják.

Donald Trump amerikai elnök májusban bejelentette, hogy az Egyesült Államok egyoldalúan kivonul az iráni atomalkuból, amelyet 2015-ben kötött hat nagyhatalom.

Az amerikai elnök azóta egyre nagyobb nyomást próbál gyakorolni Iránra főképp olajexportjának ellehetetlenítésével. Trump szerint ugyanis Irán rendre megsértette kötelezettségeit, s titokban továbbra is nukleáris fegyvert épít. Az amerikai elnök új megállapodást akar kötni Iránnal, Teherán egyelőre nem hajlandó az új tárgyalásokra. Az európai államok ellenezték az atomalku felmondását.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!