2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Híradó 18:30

Ha Berlin lezárná a határt, Ausztria erőszakos fellépésre kényszerülne

2015. szeptember 29., kedd 15:56, frissítve: kedd 21:28

Erőszak alkalmazására lenne szükség a határokon, ha Németország nem engedné be területére a menekülteket, jelentette ki az osztrák belügyminiszter. Salzburgból egyelőre továbbra is mennek migránsokkal teli vonatok Németországba, amely lassan nem tud mit kezdeni az emberáradattal.

Ismét menetrend szerint fogad és indít járatokat a salzburgi pályaudvar. A vasútállomást az elmúlt hetekben elárasztották a menekültek, ezért a hatóságok a hétvégén lezárták, majd megtisztították a pályaudvart. Salzburgban ismét ott vannak a migránsokat szállító szerelvények.

„Ezeket a vonatokat nem tüntetik fel a kijelzőn. Az információn megkérdeztem, miért nem, és azt mondták, hogy azért, mert csak a menekülteknek szólnak. Amint megérkezik egy vonat, a menekülteket rögtön értesítik, és rögtön vonatra is szállítják őket” – számolt be a helyszínről Török Réka, a Hír TV munkatársa.

Sajtóértesülések szerint a különvonatokkal naponta 4000 menedékkérőt szállítanak át Ausztriából Németországba. Az erről szóló megállapodást a hétvégén hosszabbította meg a bécsi és a berlini kormány néhány nappal.

Ha Németország megváltoztatná döntését, és lezárná a határt, akkor Ausztria kerülne nehéz helyzetbe. „Ha Németország lezárná a határt, akkor visszatorlódnának a menekültek Ausztriában, ezért sürgős európai válaszra van szükségünk, különben csak kért lehetőségünk marad: vagy mindent úgy csinálunk, mint eddig, vagy pedig szigorú ellenőrzések lesznek a határokon. Ebben az esetben viszont azt kell feltételeznünk, hogy erőszakos fellépésre is szükség lesz” – közölte Johanna Mikl-Leitner osztrák belügyminiszter.

Eközben a német kormány szigorítaná a menekültügyi törvényeket. Ennek értelmében felgyorsítják a menedékkérelmek elbírálását, az elutasított kérelmezőket pedig azonnal visszaküldik hazájukba. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a balkáni országokból és Koszovóból érkezőket visszatoloncolják, hogy helyet teremtsenek a szír menekülteknek. Sajtóhírek szerint az elmúlt három hétben 230 ezer migráns érkezett Németországba, amely egyre nehezebben birkózik meg az elhelyezésükkel.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!