2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Győzött a jobbközép Bulgáriában

2017. március 27., hétfő 06:55, frissítve: hétfő 11:04

Győzött a kormánypárt a bolgár előre hozott választáson. A jobbközép Polgárok Bulgária Európai Fejlődéséért (GERB) a szavazatok több mint 30 százalékát szerezte meg. Az ellenzéki szocialista párt a jobboldal mögött néhány százalékkal lemaradva lett a második.

Megerősödve jött ki az előre hozott választásból a bolgár kormánypárt. A voksolást a volt miniszterelnök kényszerítette ki az elbukott elnökválasztást követő tavalyi lemondásával.

„Morális döntés volt, hogy benyújtottuk a lemondásunkat tavaly novemberben. Most megmértük a támogatottságunkat, és világos, hogy mi vagyunk a vetető párt” – jelentette ki Bojko Boriszov, a GERB vezetője.

A mostani eredmény azt jelenti, hogy Bulgáriának továbbra is Európai Unió-párti kormánya lesz.

Az Oroszországgal barátibb viszonyra törekvő szocialisták a második helyre futottak be. „Ha meghívnak minket a koalícióba, vissza fogjuk utasítani. Vannak elvek a politikában, és a kampány során egyértelművé tettük, hogy a programunk teljesen szembemegy az ellenfelünk célkitűzéseivel” – nyilatkozta Kornelija Ninova, a szocialisták pártelnöke.

A moszkvai vezetés a választás előtt jelezte, hogy a szocialisták győzelme esetén felélesztenék a Déli Áramlat gázvezeték projektjét, a vezeték a várnai kikötőn keresztül szállított volna földgázt az Európai Unióba.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!