2024. 04. 23. Kedd Béla napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 22:00

Gyorsan terjed, félszáz fölött a halottak száma

,

2017. június 18., vasárnap 13:29, frissítve: vasárnap 17:22

Már 62 halálos áldozata van a portugáliai erdőtűznek. Az áldozatok többsége autóban ült, amikor a gyorsan terjedő lángok bekerítették őket. A halottak közt gyermekek is vannak. A tűz Lisszabontól 200 kilométerre északkeletre kezdődött, egyelőre nem tudni, miért. Portugáliában napok óta tart a hőség, szombaton 40 Celsius-fokot mértek. A kormány háromnapos gyászt hirdetett.

A lángok nagyon gyorsan terjednek, ezért Portugália kérésére Spanyolország és Franciaország is több repülőgépet küld a térségbe.

700 autóval és több repülővel próbálják megfékezni a lángokat. A rendőrség szerint Lisszabontól 200 kilométerre egy fába csapott villám okozta a tüzet, ami több településre is átterjedt, sokakat kocsijukban érte a halál, mások füstmérgezést szenvedtek. Félő, hogy tovább nő az áldozatok száma, mert a tűzoltók még sok települést nem tudtak elérni. A lángok gyors terjedését valószínűleg az okozza, hogy 40 fok körüli a hőség az országban.

„A halottak ugyanazon az úton voltak vagy annak közelében. Napközben összesen 156 erdőtűz tombolt az országban. Tizenegyet továbbra sem sikerült eloltani, kettő közülük különösen veszélyes” – mondta António Costa, Portugália miniszterelnöke.

A tűz oltásán jelenleg is több százan dolgoznak, a helyi hatóságok pedig már azt is kijelentették, hogy ez az utóbbi évtizedek egyik legpusztítóbb tűzvésze Portugáliában.

A tűzvész hírére a pápa is reagált. A katolikus egyház vezetője szokásos vasárnapi, Úrangyala imádsága előtt emlékezett meg az áldozatokról: „együttérzek Portugália népével, akiket pusztító tűzvész sújt a Pedrogao Grande körüli erdőségekben, sok az áldozat és a sérült. Imádkozzunk értük csendben!”

Egyelőre nem tudni, van-e magyar érintettje a Portugália középső részén pusztító tűznek, a külügyminisztériumot nem tudtuk elérni. A Magyar Utazási Irodák Szövetsége szerint szervezett csoportok nincsenek most Portugáliában, de azt nem tudni, hogy hány magyar tartózkodik kint egyéni szervezésben.

„Nyilván nem tudunk minden magyarról, aki most kint tartózkodik Portugáliában. Azt lehet tudni, hogy az utazási irodáknak nincsenek kint csoportjaik ebben az időszakban” – mondta Molnár Judit alelnök, aki szerint a szervezett csoportok később, júliusban érkeznek majd az országba.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!