2024. 05. 11. Szombat Ferenc napja
Jelenleg a TV-ben:

Poltikai hobbista

Következik:

Vezércikk 05:00

Gyorsan terjed a tűz Dél-Spanyolországban

2017. június 26., hétfő 11:03, frissítve: hétfő 11:15

Már több mint 1500 embert menekítettek ki a Spanyolország déli részén tomboló erdőtűz miatt. A lángok egy érintetlen nemzeti parkot is veszélyeztetnek Sevilla közelében.

Egész éjjel oltották a tüzet Andalúziában, Huelva közelében. A lángok szombaton csaptak fel, s a hőség és az erős szél miatt gyorsan továbbterjedtek. Vasárnap éjjelig több mint 1500 embert kellett kiköltöztetni a környékről. Ideiglenes szállásokra vitték őket.

„Megpróbáljuk ellenőrzésünk alá vonni a tüzet, de ez két tényező, a magas hőmérséklet és a változó irányú szél miatt nehéz” – közölte Susana Díaz, az andalúzai tartományi kormány miniszterelnöke. Egyik tanácsosa mindenkit nyugalomra intett: „Arra kérjük az embereket, őrizzék meg a nyugalmukat. Mi végezzük a munkánkat. A szél most kedvezőbb, nagy erőkkel folytatjuk a munkát, ahogy eddig is végeztük. Az emberek biztonsága az első” – hangsúlyozta Rosa Aguilar belügyi és igazságügyi tanácsos.

A légi járművekkel támogatott oltásba a hadsereg is bekapcsolódott. A tűz elérte a Donana Nemzeti Park határát, itt őshonos az ibériai hiúz és az ibériai sas.

Spanyolországban idén a szokásosnál tíz százalékkal kevesebb eső esett, de az országos környezetvédelmi tárca szerint szinte mindegyik erdőtüzet emberi gondatlanság okozza. A nyári hónapokban fokozott készültség van érvényben.

A szomszédos Portugáliában múlt héten több mint hatvan halálos áldozatot követelt egy erdőtűz.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!