2024. 04. 18. Csütörtök Andrea, Ilma napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Híradó 18:30

Gyilkossággal vádolja az ellenzéket Maduro

,

2017. május 22., hétfő 06:57, frissítve: hétfő 10:54

Felgyújtottak egy embert ellenzéki tüntetők Venezuela fővárosában. A férfit súlyos égési sérülésekkel szállítottak kórházba. A dél-amerikai országban százezrek vonultak utcára a tüntetéshullám ötvenedik napján, és a kormány lemondását és új választás kiírását követelték.

Gázolajjal leöntöttek, majd felgyújtottak egy férfit kormányellenes tüntetők Caracasban. Sajtóhírek szerint azért támadták meg, mert kormánypárti szimpatizánsnak tartották. A férfi túlélte a támadást, jelenleg kórházban ápolják.

„Soha nem láttunk ilyesmit Venezuelában, efféle akciókat az Iszlám Állam terroristái hajtanak végre a Közel-Keleten. Ezt az embert felgyújtották, megverték, és négyszer megkéselték, majdnem meglincselték csak azért, mert valaki azt kiabálta rá, hogy chavista, vagy azt mondták rá, hogy kirabolta őket, vagy a bőrszíne miatt, vagy mert kedvük támadt felgyújtani. Őket hívjuk ellenzéknek? Ez a demokrácia, a politika? Milyen messzire mennek ezek az emberek?” – reagált a történtekre Nicolás Maduro elnök.

Venezuelában ötven napja tartanak a kormányellenes tüntetések, amelyek a hét végén is erőszakba torkolltak. A demonstrálók egy része számos épületet és járművet felgyújtott, miközben a rendőrök könnygázzal és vízágyúval próbálták oszlatni őket. Több tüntető megsérült, a megmozdulásokon eddig legkevesebb negyvenhárom ember veszítette életét.

Az ellenzék szerint a kormány szegénységbe döntötte az országot, lemészárolja a tüntetőket, ezért távoznia kell a hatalomból. „Az elmúlt ötven napban gyakorlatilag mészárlás folyt a venezuelai emberek ellen. Az emberek azt kérdezik tőlem, hogy meddig tart még ez. Én azt mondom ma, az ötvenedik napon, hogy most még nagyobb az ellenállás, és még jobban harcolunk Venezueláért” – jelentette ki Henrique Capriles ellenzéki vezető.

A dél-amerikai állam az elmúlt évtizedek legsúlyosabb politikai és gazdasági válságát éli át: az olajexportból élő ország bevételei ugyanis radikálisan csökkentek a tartósan alacsony olajárak miatt. Emiatt hiány van alapvető élelmiszerekből és gyógyszerekből, a lakosság egy része szinte már éhezik.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!