2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napindító 07:30

Papgyilkosság: azonosították a másik elkövetőt is

,

2016. július 28., csütörtök 13:30, frissítve: csütörtök 18:56

Azonosították a normandiai templombeli merénylet második elkövetőjét is a francia hatóságok. A 19 éves, franciaországi születésű muszlim férfi – társához hasonlóan – ismert volt a titkosszolgálatok előtt, radikális iszlamistaként tartották számon. A két tizenéves az Iszlám Állam nevében egy Rouen (RUAN) melletti katolikus templomban ejtett túszokat, majd megölt egy papot, egy másik embert pedig súlyosan megsebesített. A rendőrök mindkét támadóval végeztek.

A 19 éves, franciaországi születésű muszlim férfi – társához hasonlóan – ismert volt a titkosszolgálatok előtt, radikális iszlamistaként tartották számon. A francia–német határon fekvő kisvárosban élő Abdel-Malik Nabil Petitjeant a rendőrség két nap után azonosította. A férfi anyja szerint fia sosem beszélt az Iszlám Államról.

„Nem, nem, nem, sosem beszélt az Iszlám Államról. Mint mondtam, mi pozitív emberek vagyunk, csak a jó dolgokról beszélünk” – jelentette ki a nő.

A családhoz közel álló három embert is őrizetbe vett a rendőrség, köztük egy 16 éves fiatalt is. Petitjean társát, Adel Kermiche-t már korábban azonosították. Ő sem volt ismeretlen a hatóságok előtt, miután többször megpróbált Szíriába szökni.

Az Iszlám Állam közben közzétett egy videót, amelyen állítása szerint a két fiatal hűséget fogad a terrorszervezetnek.

Az iszlamisták által megtámadott templom plébánosa közben arról beszélt, őt is megölhették volna a radikálisok, de szerencséjére a támadás idején nem volt a templom környékén.

„Ketten vagyunk papok, felváltva szolgálunk, tehát én is lehettem volna. Ami igazán sokkol engem, az az, hogy az a pap, aki a teljes életét odaadta, aki békésen nyugdíjba mehetett volna, de mégis úgy döntött, hogy marad, mert volt kedve és ereje is még hozzá, így végezte” – mondta Auguste Moanda plébános.

A saint-étienne-du-rouvray-i városháza feketébe öltözött. Jacques Hamel atya 2000 óta szolgált a közösségben.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!