2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

CPAC Magyarország 2024

Következik:

Túlélve Bolíviát 11:00

„Gyilkos Erdogan! Gyilkos Erdogan!”

2016. augusztus 21., vasárnap 21:01, frissítve: hétfő 15:28

A török hatóságok szerint egy gyermek robbantotta fel magát egy kurd lakodalomban – 51 embert vitt magával a halálba, a sebesültek száma a 70-hez közelít. Az ankarai vezetés az Iszlám Államnak tulajdonítja az öngyilkos merényletet, amiben a kurdok nem hisznek. A vérengzésért továbbra sem vállalta egyetlen terrorszervezet sem a felelősséget.

„Gyilkos Erdogan! Gyilkos Erdogan!” – skandálták a gyászolók az áldozatok temetésén. Nem hisznek a hivatalos propagandának, amely szerint az Iszlám Állam ifjú harcosa robbantott a kurd lakodalomban, szerintük az öngyilkos merénylőt Recep Tayyip Erdogan török elnök küldte.

„Minden haláleset fájdalmas. De különösen fájdalmas, amikor vallási jelszavak miatt követik el, és amikor a vallás keveredik a politikával. Az a kívánságunk, hogy többé ne kelljen ilyen fájdalmakat megélnünk. Ártatlanok voltak, akik meghaltak. Most nagyon nagy fájdalmat érzünk, itt mindenki szenved” – így az egyik hozzátartozó.

A násznép tagjai a mérsékelten kurdbarát Demokratikus Néppárt hívei voltak. Az esküvőt azért tartották Gaziantepben, mert a saját városukban a kurd kisebbség jogaiért küzdő Kurdisztáni Munkáspárt harcol a török kormányerőkkel.

Recep Tayyip Erdogan azt mondta, hogy a tettes egy 12-14 éves gyermek volt, aki elvegyült a lakodalomban. Az öngyilkos merénylőt az Iszlám Állam bujthatta fel a török hatóságok szerint. Az iszlamista terrorszervezet rendszeresen hajt végre támadásokat a kurdok ellen Szíriában és Irakban.

„Azonnal kiszaladtunk, ahogy a robbanás megtörtént. Sok holttestet láttunk százméteres körzetben. Gyorsan hazamentünk takarókért és lepedőkért” – mesélte egy gaziantepi lakos.

Az áldozatok lelki üdvéért imádkozott a katolikus egyházfő is. Ferenc pápa a Szent Péter téren összegyűlt híveket arra kérte, hogy imádkozzanak az áldozatokért és a békéért.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!