2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Híradó 18:30

Gratuláltak Hollande-nak visszalépéséért

2016. december 2., péntek 12:35, frissítve: péntek 12:39

Pártján belül is örülnek annak, hogy Francois Hollande nem indul a jövő évi elnökválasztáson. Minden idők legnépszerűtlenebb francia államfőjét mindössze a lakosság 4 százaléka támogatja. Ezért úgy döntött, visszalép a többi baloldali jelölt javára.

Francois Hollande-ot 2012-es elnökválasztási győzelmekor még a lakosság 63 százaléka támogatta, mostanra viszont ő lett minden idők legnépszerűtlenebb francia államfője: mindössze 4 százalék gondolja úgy, hogy jó munkát végez. Elnöksége öt éve alatt sem tudott a munkanélküliségen vagy a gazdaság helyzetén változtatni. Valószínűleg ezért nem indul a következő elnökválasztáson.

„A hatalom gyakorlása miatt sosem veszítettem el az ítélőképességemet magammal vagy a helyzettel kapcsolatban. És most tudatában vagyok azoknak a kockázatoknak, amelyekkel az járna, ha nem egyesítenék elég embert magam mögött. Ezért úgy döntöttem, hogy nem indulok jelöltként a következő elnökválasztáson, hogy meghosszabbítsam a mandátumomat” – közölte a francia elnök.

A szocialista Hollande a visszalépéstől azt reméli, hogy pártja így egy erős jelöltet tud támogatni a 2017-es elnökválasztáson. Bárki legyen is a kiválasztott, egyelőre a jobboldal és a szélsőjobboldal jelöltje is sokkal jobb esélyekkel indul. Hollande helyére tizenkét szocialista pályázik, egyikük már gratulált is az elnöknek a szerinte bátor lépésért.

„Saját maga úgy döntött, hogy véget vet ennek a ciklusnak, amelynek a programja és eredményei vitatottak és ellentmondásosak voltak. Jó lelkiismerettel hozott meg egy nehéz és rendkívül bátor döntést, amelyért megérdemli a baloldal háláját. Bölcs, realista, logikus döntést hozott, és nagyon tiszteletre méltó döntést, amely segíti a baloldalt, hogy felkészüljön a jövőre, és ez a jövő most kezdődik, a baloldali előválasztásokkal” – fogalmazott Arnaud Montebourg, az egyik baloldali elnökjelölt-aspiráns.

A baloldali előválasztások jövő januárban kezdődnek, az államfő személyéről pedig áprilisban döntenek a franciák.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!