2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

CPAC Magyarország 2024 12:55

Gazdasági szankciókkal vághat vissza Moszkva

2015. november 25., szerda 20:41, frissítve: péntek 15:06

Hangfelvétellel bizonyítja a török hadsereg, hogy figyelmeztette a szír–török határnál lelőtt orosz vadászgépet. Ezen hallható, hogy felszólították a bombázó pilótáját, hogy forduljon meg. A repülő navigátora nemrég azt állította: nem kaptak figyelmeztetést a török légierőtől. Közben az orosz külügyminiszter telefonon azt üzente kollégájának: komoly következményei lesznek a gép lelövésének.

Tojással dobálták meg a moszkvai török nagykövetség épületét tüntetők. A résztvevők az orosz vadászgép keddi lelövése miatt tiltakoztak.

Az eset a szír–török határ közelében történt. Ankara szerint Törökország fölött lőtték le, többszöri figyelmeztetés után. Moszkva viszont kitart amellett, hogy a pilóták nem sértették meg a török légteret, és nem figyelmeztették őket. Az amerikai adatok szerint is szír területen érte találat a gépet, amely a szélsőséges iszlamisták állásait támadta.

A török elnök arra kérte, az oroszokat, hogy az Iszlám Állam terrorszervezet elleni harcra hivatkozva ne támadják a szíriai türkméneket. Recep Tayyip Erdogan egy nappal a történtek után arról beszélt, hogy joguk van megvédeni országukat. „Senki nem várhatja el, hogy csöndben maradjunk, amikor a határaink biztonságát folyamatosan megsértik, jogainkat és függetlenségünket aláaknázzák. Nem áll szándékunkban elmérgesíteni a helyzetet, mi csak megvédjük a saját biztonságunkat és testvéreinket” – fogalmazott.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter azt közölte, nem indítanak háborút a lelőtt gép miatt a törökök ellen, és folytatják a terrorszervezet elleni szíriai hadműveleteket. Az orosz elnök közben elrendelte, hogy telepítsenek rakétavédelmi rendszereket a régióba. „A probléma nem a tegnapi tragédia, amelyet láttunk, sokkal mélyebb annál. Azt látjuk, és nemcsak mi, hanem az egész világ is, hogy a jelenlegi török vezetés több éve olyan politikát folytat, amellyel szándékosan elősegíti az országa iszlamizálódását” – jelentette ki Vlagyimir Putyin.

Ankarának egyéb következményekkel is számolnia kell. Putyin szóvivője azt ígérte, hogy alaposan átvizsgálják a két ország közös beruházási terveit, köztük a Törökország első, 22 milliárd dolláros atomerőművéről szóló megállapodást is.

Óvott a helyzet elmérgesedésétől a német kancellár a berlini parlamentben. „Teljesen világos, hogy valódi megoldást a politikai megoldás jelenthet. Törökország az orosz gép tegnapi lelövésével súlyosabbá tette a helyzetet. Mindent meg kell tennünk, hogy elkerüljük a konfliktus eszkalálódását. Természetesen minden országnak jogában áll megvédenie a területét, de tudjuk, hogy milyen feszült a szíriai és a környék helyzete. Tegnap beszéltem a török kormányfővel, és kértem, tegyen meg mindent a konfliktus elmérgesedésének megakadályozására” – fogalmazott Angela Merkel.

Az orosz vadászgép egyik pilótáját lázadó fegyveresek lőtték le, a másikat orosz mentőakcióval sikerült kimenteni a török–szír határ menti területről.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!