2024. 05. 17. Péntek Paszkál napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Napindító 09:30

Külföld

Gazdasági okból enyhítenek az európai államok

Két hónap után megnyitottak Csehországban a bevásárlóközpontok és a vendéglők. A koronavírus-járvány miatt hozott intézkedéseket fokozatosan oldják fel. Maximum száz ember részvételével lehet rendezvényeket tartani, és részben megkezdődött a tanítás is. Enyhítettek a rendkívüli szabályokon Németországban, Ukrajnában és a balkáni államokban is. Több vendéglátóhely megnyitott és látogathatóak a parkok. Szerbiában és Észak-Macedóniában az elhalasztott parlamenti választásokat júniusban tartják meg.

  • Gazdasági okból enyhítenek az európai államok

Az új típusú koronavírus úgynevezett reprodukciós rátája (R) 1,13-ra emelkedett vasárnap az előző napi 1,10-ről a Robert Koch országos közegészségügyi intézet (RKI) hétfőn ismertetett számítása szerint, ami azt jelenti, hogy minden 100 új fertőzött átlagosan további 113 embernek adja tovább a vírust.

Ez azonban becslés, hibahatárral. Az R 95 százalékos valószínűséggel 0,94 és 1,35 között van - emelték ki az RKI közleményében.

Amikor az R 1 alatt van, a járvány alábbhagy, a vírus visszaszorul és előbb-utóbb eltűnik az adott közösségből. Amikor az R 1 felett van, a járvány erősödik, mert minden fertőzött átadja a kórokozót legalább egy embernek.

A reprodukciós ráta május első nyolc napján rendre 1 alatt volt, majd május 9-én 1,10-re - 95 százalékos valószínűséggel a 0,90-1,34 közötti szintre - emelkedett az előző napi 0,83-ról, illetve a 0,67-0,99 közötti szintről. Mindennek alapján a közegészségügyi intézet szakértői úgy látják, hogy a vírus a visszaszorulás és a terjedés határán mozog. Közleményük szerint egyelőre nem lehet trendet, egyértelmű irányt kiolvasni az adatokból. A bizonytalanságot fokozza, hogy az igazolt fertőzések alacsony száma felerősíti a statisztikai ingadozásokat - tették hozzá, utalva arra, hogy a járvány februári kezdete óta a legalacsonyabbra süllyedt az új fertőzések száma.

Az új típusú koronavírust (SARS-CoV-29) mindössze 357 ember szervezetében mutatták ki az utóbbi 24 órában. Az igazolt fertőzések száma így 169 575-re emelkedett.

A napi új halálesetek száma is több hónapos mélypontra süllyedt, a vírus okozta betegségben (COVID-19) 22 igazolt fertőzött halt meg. A halálos áldozatok száma így 7417-re emelkedett.

A kimutatás valószínűleg nem pontos, mert az RKI csak a tartományokból hivatalos úton továbbított adatok alapján tudja követni az igazolt fertőzöttek és a halálesetek számának alakulását, és hétvégén, ünnepnapokon nem érkezik meg mindenhonnan az összes adat. Azonban az új esetek és a halálozások száma az egy héttel korábbihoz - vagyis hasonlóan pontatlan adathoz - képest is jelentősen csökkent. Akkor 679 új fertőzést és 43 halálesetet regisztráltak.

A gyógyultnak minősülő - a fertőzésen már átesett igazolt fertőzöttek - becsült száma 145 600, ami 1300-zal több vasárnaphoz képest. Ezt a számot csak becsülni lehet, mert csak a vírus megjelenésének tényét kell hivatalosan rögzíteni, és nem kell külön bejelenteni, ha valaki már nem hordozza a kórokozót.

Az RKI adataitól függetlenül több tartományban újabb lazításokat vezettek be. Észak-Rajna-Vesztfáliában például fertőzéshigiéniai óvintézkedések mellett éjféltől megnyithattak az edzőtermek. Ismét fogadhatnak vendégeket az éttermek, a kávézók és a meleg ételt is kínáló kocsmák. A legnépesebb - 18 millió lakosú - német tartományban megnyithatott az összes kiskereskedelmi üzlet is, értékesítési területtől függetlenül. Tovább enyhítették a korlátozásokat a többi között Bajorországban, Alsó-Szászországban és Mecklenburg-Elő-Pomerániában, ahol a tengerparti szálláshelyeken ismét fogadhatnak vendégeket, egyelőre a tartományban élőket, a következő héttől pedig az ország más részeiből érkezőket is.

Ukrajnában életbe lépett a korlátozások enyhítésének első szakasza

Életbe lépett a koronavírus-járvány elleni korlátozások enyhítésének első szakasza hétfőn Ukrajnában, ahol egyelőre csak vasárnap regisztráltak kevesebb újonnan azonosított fertőzöttet, mint az előző napokban. 

A karanténkorlátozások május 11-től történő enyhítéséről még május 4-én hozott rendeletet a kormány. Elsősorban arra alapozva ezt a döntést, hogy az ukránok belefáradtak a szigorú korlátozásokba. Másfelől a matematikai számítások alapján készített előrejelzések alapján arra számítottak, hogy mostanra túljut a tetőzésen és lassulni kezd a fertőzés terjedése az országban.

Hétfőre egy nap alatt 416 új esettel 15 648-ra nőtt az azonosított fertőzöttek száma, az elhunyt betegeké pedig 17 újabb halálos áldozattal 408-ra. Eddig 3288-an gyógyultak fel a betegségből, az elmúlt napban 228-an. Az újonnan azonosított fertőzöttek száma valóban alacsonyabb az elmúlt napokhoz képest, amikor a napi növekmény meghaladta az ötszázat, de még mindig viszonylag magasnak tekinthető a korábbi időszakokhoz képest.

Közben az elmúlt napban ezúttal a fővárosban, Kijevben jegyezték fel a legtöbb új beteget, 66-ot. Haláleset előző nap nem történt Kijevben, viszont egy új felgyógyulásról sem számolhattak be. A fővárosban az azonosított fertőzöttek száma elérte a 1871 főt, ezzel a második helyen áll a legfertőzöttebb területek között az országban a délnyugat-ukrajnai Csernyivci megye mögött, ahol eddig 2324 beteget és egyben a legtöbb elhunytat, 81-et  regisztrálták.  

Az elmúlt napok adatai alapján Vitalij Klicsko főpolgármester hétfői Telegram-üzenetében kilátásba helyezte, hogy a mostani enyhítéseket ismét szigorú korlátozások válthatják fel.

A kormányrendelet értelmében az enyhítések első szakaszában ismét szabadon látogathatóvá váltak a parkok, a közterek, a játszóterek és a szabadtéri sportlétesítmények. Működhetnek ismét a fogászatok, a szépségszalonok, a fodrászatok, a közjegyzői és ügyvédi irodák, fogadhatnak pácienseket a pszichológusok. Kinyithattak a bevásárlóközpontok kávézóinak és üzleteinek nyílt téri területei is.

Az Ukrajinszka Pravda hírportál ismertetése szerint enyhítettek azokon a korlátozásokon is, amelyek a sajtóra, a nyomdákra, a szerkesztőségekre, a papír- és  nyomtatott termékek szállításával foglalkozó logisztikai vállalatokra, valamint a televíziókra és rádiókra, illetve egyéb audiovizuális tartalom előállítóira eddig vonatkoztak. A média munkatársai például fényképezhetnek és egyéb újságírói tevékenységeket végezhetnek, feltéve, hogy legfeljebb 50 ember vesz részt egy televíziós termék előállításában egy helyen, és betartják a járványellenes előírásokat. Ugyanezen feltételek mellett film- és videofelvétel készítése is engedélyezetté vált.

Kinyithattak a múzeumok, továbbá engedélyezték a színházi, zenei, cirkusz- és más művészeti társulatoknak a próbákat nézők nélkül legfeljebb ötven fő részvételével.

500 millió eurós segélycsomagot hirdetett a vendéglátóipar és a turizmus számára Kurz

500 millió eurós segélycsomagot hirdetett az osztrák kormány a vendéglátóipar és a turizmus talpra állítására - jelentette be Sebastian Kurz kancellár hétfőn egy bécsi sajtótájékoztatón. 

A vendéglátás az osztrákok lelkének, identitásának a része, jellegzetessége az országnak - mondta Kurz. A kancellár arról is beszélt, hogy az ágazat számára nagy kihívást jelentett a koronavírus-járvány. Emlékeztetett arra, hogy a részmunkaidős foglalkoztatással munkahelyeket mentettek meg; a nyitvatartási korlátozások idején pedig az állam magára vállalta a működési költségek 75 százalékát.

Kurz felhívta ugyanakkor a figyelmet arra, hogy a nyitást követő időszak sem lesz könnyű a vendéglátósoknak és a turizmusban dolgozóknak, a forgalom ugyanis nem áll helyre egyik pillanatról a másikra. Hangsúlyozta: az ágazat számára kidolgozott segélycsomag arra szolgál, hogy fellendítse a forgalmat, és adókedvezményt biztosítson a gasztronómia és a turizmus szereplőinek.     Gernot Blümel (ÖVP) pénzügyminiszter arról számolt be, hogy a tervek szerint júliustól a nem alkoholtartalmú italok áfáját a jelenlegi 20 százalékról 10 százalékra csökkentik, és ez 200 millió euró kiadástól tehermentesítheti az ágazatot. A tárcavezető arról is beszélt, hogy a könnyítések részeként a legfeljebb ötezer lélekszámú településeken lévő vendégházak  az adóból levonható mobilitási átalányát 2 százalékról 6 százalékra emelik, a legfeljebb tízezer lélekszámú településeken lévő vendéglátóhelyekét pedig 4 százalékra.

A tárcavezető elmondta, hogy egy évi 115 ezer eurós forgalmat termelő falusi vendégháznak jelenleg 3,670 euró adót kellene fizetnie, a könnyítések bevezetése után pedig adója 671 euróra csökken majd.

Elisabeth Köstinger (ÖVP) turizmusért felelős miniszter megerősítette, hogy május 15-én kinyithatnak a vendéglátóhelyek Ausztriában. Felhívta ugyanakkor a figyelmet a továbbra is érvényben lévő óvintézkedések betartására; az éttermekben, kávézókban, bárokban kötelező lesz egyebek mellett az egy méteres távolság betartása, a pincéreknek a szájmaszk viselése; a vendégeknek pedig ajánlott előzetesen asztalt foglalniuk, hogy megkönnyítsék az üzemeltetők dolgát.

A könnyítések Ausztriában 41 ezer vendéglátóhelyet érintenek; ezekben 145 ezren dolgoznak.

MTI/Hír TV

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

A nap kérdése

A nap kérdése

Képes lesz Szlovákia csökkenteni a társadalmi megosztottságot?
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!