2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Napi aktuális 19:15

G7: viták jellemezték a találkozót

2017. május 27., szombat 16:16, frissítve: szombat 19:33

Felemásra sikeredett a G7 -ek találkozója, az Egyesült Államok egyelőre nem foglalt állást a párizsi klímaegyezmény mellett. A közös zárónyilatkozatról azonban elismerően nyilatkozott a hét legfejlettebb ország képviselője, a dokumentum a migránsok jogainak elismerése mellett az államok saját határaik ellenőrzéséhez való szuverén jogát is hangsúlyozza.

Nem elégedett Angela Merkel a G7-csúcstalálkozó eredményeivel. A német kancellár elsősorban a klímaváltozás elleni küzdelemtől való amerikai elzárkózás miatt panaszkodott.

„A klíma kérdéséről folytatott vita egésze nagyon nehezen zajlott, hogy ne mondjam, nagyon nem kielégítően. Egy olyan helyzettel állunk szemben, amikor hat vagy, ha idevesszük az EU-t, akkor hét van egy ellen. És semmi tanújele annak, hogy az Egyesült Államok vajon részese marad a párizsi megállapodásnak, vagy sem. Ezért mi nem is nagyon erőltettük, de világossá tettük, hogy mi hatan, a G7-ből és az EU, folytatni fogjuk a célok elérésének támogatását” – mondta Merkel.

Az olasz miniszterelnök viszont annál elégedettebb, Paolo Gentiloni a pénteken elfogadott terrorizmusellenes nyilatkozatot nevezte a csúcs legjelentősebb eredményének. A házigazda is a klímaegyezményről szóló tárgyalások megakadását emelte ki.

„Mi egy millimétert sem engedünk az álláspontunkból a klímaváltozást illetően, az Egyesült Államok még nem döntött, remélem, hogy a jó irányba fognak dönteni” – mondta Gentiloni.

Donald Trump egy Twitter-bejegyzésben közölte, hogy a jövő héten hozza meg döntését arról, hogy kormánya támogatja-e a klímaváltozás elleni harcban kulcsfontosságú szerepet játszó párizsi megállapodást. A G7-csoport egy közös, hatoldalas és 39 pontos zárónyilatkozatot is elfogadott zárásként, mely a migránsok jogainak elismerésével együtt az államok saját határaik ellenőrzéséhez való szuverén jogát is hangsúlyozza.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!