2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

Külföld

Frontex: Jelentősen megnőtt tavaly a Törökországból Európába vándorló migránsok száma

A Törökországból Európába vándorlók száma rendkívüli mértékben megugrott a múlt évben - jelentette ki Fabrice Leggeri, az Európai Unió határ- és partvédelmi ügynökségének (Frontex) igazgatója pénteken Brüsszelben, a testület 2019-es migrációs adatait rögzítő jelentésének bemutatására összehívott sajtótájékoztatón.

  • Frontex: Jelentősen megnőtt tavaly a Törökországból Európába vándorló migránsok száma

A Frontex igazgatója szerint a szíriai és afganisztáni viszályoktól menekülők "elárasztották" Törökországot, majd Görögország felé vették útjukat.

Törökország felől "több mint 82 000 bevándorló próbált belépni Európába engedély nélkül a múlt évben, ami 46 százalékos növekedést jelent a 2018-as évhez képest. Ezért mindenekelőtt a szíriai helyzet okolható. Az afgánok Törökország felé indulásának pedig az instabil afganisztáni körülmények és az iráni hatóságok bevándorlással kapcsolatos reformjai is okai lehetnek " - mondta el Fabrice Leggeri a jelen lévő újságíróknak.

Az Európai Unió 2016-ban a Törökországgal kötött megállapodás keretében 6 milliárd euróig terjedő támogatást helyezett kilátásba a török kormány részére arra a célra, hogy Ankara feltartóztassa a Görögországba induló migránsokat. Ennek ellenére Görögország keleti szigetein a menekülttáborok súlyos túlzsúfoltságáról számoltak be a helyi hatóságok. A Frontex adatai szerint a Törökországból Görögországba érkezők száma tavaly volt a legmagasabb az egyezmény életbe lépése óta.

A jelentés mindazonáltal azt is megállapította, hogy összességében tavaly hatéves mélypontra süllyedt az illegálisan érkező bevándorlók száma az Európai Unióban. Valamivel több mint 139 ezer embert regisztráltak a tagországok külső határain.

A Frontex-jelentésben az is szerepel, hogy a görög szigetekről az ország szárazföldi részére szállított migránsok egy része folytatta útját a Nyugat-Balkánon keresztül. Ennek megfelelően az év második felében növekedett az érkezők száma a görög-albán, valamint a Szerbia és Magyarország, illetve Horvátország közötti határon is.

Ami az afgánokat illeti, a Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) adatai szerint több mint félmillió afgán tért vissza hazájába tavaly, nagyrészük Iránból és Pakisztánból. Az Iránból való visszatérések nagy száma részben az iráni gazdaság válságával magyarázható. Az Iránban élő afgánokat rendszerint feketén foglalkoztatják. Az általános gazdasági nehézségek miatt azonban a feketemunka iránti kereslet is csökkent. Ugyanakkor Afganisztán is magas munkanélküliséggel küzd, nem szólva a gyenge gazdasági fejlődésről és az országot sújtó fegyveres konfliktusról, amely sok embert késztet elvándorlásra.

 

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!