2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Szigorúan titkos - Magyarország a Varsói szerződésben

Következik:

Európai Híradó 04:00

Frontex: Csökkent a migrációs nyomás

2017. szeptember 18., hétfő 19:20

Az unió határvédelmi ügynöksége szerint csökkent a tagállamokra nehezedő migrációs nyomás. A Frontex jelentéséből kiderül: az év első 8 hónapjában a négy fő migrációs útvonalon kétharmadával, 143 ezerre csökkent a regisztrált illegális határátlépések száma, mint tavaly ugyanebben az időszakban. Nőtt viszont az illegális határátlépők száma Spanyolországban, illetve azoké, akik Románián vagy Bulgárián keresztül szeretnének eljutni a nyugati tagállamokba.

Majdnem 400 migránst mentett ki egy segélyszervezet a Földközi-tengeren. Az olasz–francia–német szervezet a szicíliai Trapaniban tette partra az afrikai menekülteket a hétvégén. Az Európai Unió határvédelmi ügynöksége jelentése szerint ezen az útvonalon csökkent a migrációs nyomás az elmúlt hónapokban. A Frontex adatai alapján az Olaszországba érkezők száma közel 60 százalékkal, 4500-ra esett vissza júliushoz képest, miután az olasz hatóságok a líbiai parti őrséggel közös akciót indított az embercsempészek megfékezésére. Idén augusztusig 13 százalékkal kevesebben, százezren vágtak neki az tengeri útnak Olaszországba, mint egy éve ilyenkor.

A tengeri mentést végző civil szervezet illetékese azonban mást mond. „Szerintem nem helyes azt mondani, hogy az áradat csökkent volna. A hullám mindig is egyenetlen volt, a számok nem kiegyensúlyozottak. Múlt hónapban volt visszaesés, de ez nem jelenti azt, hogy Líbiában nem várakoznának több ezren, hogy nekivágjanak ennek az útnak. Amit tagnap láttunk, amikor jó volt időjárás, hogy az emberek kint voltak a vízen a csónakokkal, és menteni kellett őket. A politikai helyzet ellenére világos, hogy szükség van a Földközi-tengeren tevékenykedő civil szervezetekre” – vélekedett Madeline Habib.

Nőtt azok száma, akik az Ibériai-félsziget felé mennek. A spanyol partokat háromszor annyian érték el, mint tavaly. Elsősorban gambiaiak, marokkóiak és elefántcsontpartiak érkeztek. Az ibériai helyzetre már augusztusban figyelmeztetett a Nemzetközi Migrációs Szervezet.

Az ENSZ szervezete arról is beszámolt, hogy az elmúlt hónapokban jelentősen megnőtt azok száma is, akik a Fekete-tengeren keresztül, Románián, valamint Bulgárián és Szerbián keresztül próbálnak bejutni az unióba.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!