2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Franciaországban keresik a barcelonai merénylőt

2017. augusztus 21., hétfő 09:23, frissítve: hétfő 09:24

Franciaországba szökhetett a barcelonai terrortámadás fő gyanúsítottja a katalán rendőrség szerint. A merénylet áldozataira gyászszünettel és győzelemmel emlékezett az FC Barcelona, a portugál államfő és miniszterelnök pedig nyílt színi kávézással tiltakozott a terror ellen.

Megrendült világsztárok álltak fel a Barcelona és a Betis mérkőzésén a kezdőkörbe, mezük hátulján kivételesen mindannyian a Barcelona feliratot viselték a nevük helyett. A katalán csapat meccse gyászszünettel kezdődött és a Barca győzelmével végződött: a hazaiak 2-0-s diadallal emlékeztek meg a csütörtöki terrortámadás áldozatairól.

A stadion környékén szigorú biztonsági intézkedéseket léptettek életbe, a Camp Nou mellett folyamatosan járőröztek a fegyveres, golyóálló mellényes rendőrök. A merénylet helyszínén, a La Ramblán is egyenruhások vigyáznak a járókelők biztonságára, de az élet már visszatért a népszerű sétálóutcába.

A szomszédos Portugália vezetői igazi mediterrán gesztussal jelezték: a terroristák nem érték el a céljukat.

„Ezzel a tiszteletadással nemcsak az elhunytakra emlékezünk, hanem tisztelettel adózunk ennek a dinamikus városnak is. A La Rambla megint tele van, ez látható. Mindketten kávéztunk, és ez annak a jele, hogy a terrorizmus nem győzött, nem változtatta meg az életmódunkat” – nyilatkozta a portugál miniszterelnök, António Costa.

Közben folytatódik a hajtóvadászat a barcelonai terrortámadás első számú gyanúsítottja után. A marokkói Junesz Abujakub vezethette azt az autót, amely csütörtökön a La Ramblán sétáló tömegbe hajtott. A katalán rendőrség szerint elképzelhető, hogy Abujakub a közeli Franciaországba szökött.

„Segítünk az állami biztonsági szolgálatoknak a határok ellenőrzésében, ellenőrizzük az emberek mozgását, és elvégezzük a szükséges ellenőrzéseket. De nem kizárt, hogy valaki valahogy, talán egy járművel, átjusson a határon” – mondta Josep Lluís Trapero, katalán rendőrfőnök.

A barcelonai és cambrilsi merényletekért felelős terrorista sejt tagjairól előzetesen senki sem sejtette, hogy mire készülnek. Szomszédaik szerint a vérfürdő előtt a legkisebb panasz sem volt rájuk.

„Nagyon kedves fiatalemberek voltak, még arra is figyeltek, hogy a kisgyerekeket ne találják el labdával, nehogy bajuk legyen. Nagyon tapintatosak voltak” – idézte fel Montse Fernández, Junesz Abujakub szomszédja.

Városuk muszlim közösségének vezetője is úgy jellemezte a marokkói származású fiatalokat, hogy teljesen normálisak voltak, és semmi sem utalt arra, hogy radikalizálódtak volna.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!