2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Radar ráadás 00:05

Franciaország új elnöke: Emmanuel Macron

2017. május 7., vasárnap 20:01, frissítve: hétfő 08:01

Európa-párti elnöke lesz Franciaországnak – Emmanuel Macron fölényes győzelmet aratott a francia elnökválasztás második fordulójában.

Az exit pollok szerint a centrista politikus a voksok 65 százalékát szerezte meg, míg ellenfele, Marine Le Pen 34 százalékot kapott. A radikális jobboldali jelölt már elismerte vereségét, és a francia miniszterelnök bejelentette, hogy Macron nyerte a választást. A felmérések korábban is Macron győzelmét jelezték, aki egy éve hozta létre Indulás nevű magát sem jobb-, sem pedig baloldalinak nem valló politikai mozgalmát. A 39 éves politikus választási programjában 6 nagy területen – köztük az oktatásban, a közbiztonságban ígért átfogó reformokat.

Gratulált Emmanuel Macron választási győzelméhez vasárnap este Theresa May brit miniszterelnök. A Downing Street szóvivőjének tájékoztatása szerint May a rövid üzenetben „forró gratulációit” küldte a francia elnökválasztás győztesének az elért sikerhez.

Twitter-üzenetben gratulált Emmanuel Macron választási győzelméhez vasárnap este Angela Merkel német kancellár.

„Az Ön győzelme az erős és egyesült Európa, a francia–német barátság győzelme” – hangsúlyozta a német kancellár üzenetében, amelyet szóvivője, Steffen Seibert ismertetett Twitter-oldalán német és francia nyelven.

Marine Le Pen pedig telefonon gratulált Emmanuel Macronnak a francia elnökválasztás vasárnapi második fordulójában aratott győzelméhez – jelentette be maga a Nemzeti Front elnöke vasárnap este.

Vizsgálat indult

Közben a párizsi ügyészség bejelentette, hogy vizsgálatot indítottak a Macront ért kiszivárogtatás miatt. Adatkezelő rendszerhez való jogosulatlan hozzáférés és a levéltitok megsértése miatt nyomoznak. Szombaton ismeretlen hekkerek több ezer e-mailt és 9 gigabájt adatot tettek nyilvánossá a centrista jelölt kampánycsapatának belső levelezéséből egy órával a kampánycsend beállta előtt.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!