2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Radar 17:30

Külföld

Franciaország bemutatta az EU-csatlakozási folyamat reformjára vonatkozó javaslatát

Bemutatta az európai uniós csatlakozási folyamat reformjára vonatkozó javaslatát kedden a francia kormány, noha arról az eredeti tervekkel ellentétben végül nem folytattak vitát a tagállamok szakminisztereinek brüsszeli tanácsülésén.

  • Franciaország bemutatta az EU-csatlakozási folyamat reformjára vonatkozó javaslatát

Amélie de Montchalin európai ügyekért felelős francia miniszter ismertette a tervezetet, amelynek értelmében hét szakaszra osztanák és visszafordíthatóvá tennék a folyamatot. A belépésre készülő országok az egyes fázisok teljesítése után azonnal részt vehetnének a vonatkozó közösségi szakpolitikákban, és eközben támogatásokat is kaphatnának a közösségtől, ami komoly ösztönzőt jelentene ezen elképzelések szerint, de ezért cserébe szigorúbb reformokat is írnának elő. Az egységes piachoz való hozzáférés és a szabad munkaerő-áramlás engedélyezése az utolsó etapban történhetne meg.

Fontos elem, hogy minden új szakasz megnyitásának feltétele lenne a "folyamatos és visszafordíthatatlan" előrehaladás a jogállamiság terén. A teljes jogú tagság pedig csak akkor lenne elnyerhető, ha a kérdéses ország eleget tenne a kitűzött politikai, gazdasági és szociális konvergenciacéloknak.

Kedden a tagállamok általános uniós ügyekkel foglalkozó minisztereinek ülésén előzetes egyeztetést tartottak volna a témában, a soros finn EU-elnökség nem vette azonban napirendre a kérdést.

Montchalin ettől függetlenül arról számolt be, hogy az ügyben a dán és a holland álláspont "rendkívül közel" van a franciához.

Kiemelte, hogy a nyugat-balkáni államok történelmileg, kulturálisan és földrajzilag is Európához tartoznak, de a csatlakozáshoz szükséges átalakulásuk folyamata túl lassú.

Jelenleg az EU-hoz csatlakozni szándékozó országoknak harmincöt tárgyalási fejezetet kell áttekinteniük, és megállapodásra kell jutniuk abban, hogy milyen módon és ütemezésben veszik át, építik be saját nemzeti jogrendjükbe az egyes területeken addig született európai uniós joganyagot.

Éles bírálatokat váltott ki, hogy Franciaország - Dánia és Hollandia támogatásával - októberben megakadályozta a csatlakozási tárgyalások megkezdését Albániával és Észak-Macedóniával, annak ellenére, hogy a két ország teljesítette annak korábban előírt feltételeit.

Egyesek szerint a bemutatott reformjavaslatok csak az elutasítás utólagos igazolására szolgálnak, s Párizs valójában ellenzi az EU további bővítését, legalábbis a belátható jövőben. Névtelenséget kérő francia tisztségviselők ezt határozottan tagadták.

 

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!