2024. 04. 18. Csütörtök Andrea, Ilma napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 22:00

Francia választások a terror árnyékában

2017. április 22., szombat 18:11, frissítve: szombat 18:30

Az V. Francia Köztársaság legkiszámíthatatlanabb elnökválasztását rendezik holnap. A választás első körében 4 jelöltnek is esélye van arra, hogy bejusson választás május 7-én rendezett második, döntő fordulójába, amelyben 2 jelölt mérkőzik meg egymással. Az elemzők most elsősorban azt vizsgálják, hogy a legutóbbi párizsi terrortámadás milyen hatással lehet a választásokra.

Párizsban a hatóságok a terrorfenyegetettség miatt rendelték el a fegyveres erők tagjainak fokozott jelenlétét az utcákon. Előbb Marseille-ben tartóztattak le két dzsihadistát, akik a választás előtt akartak robbantani. Majd Párizsban történt lövöldözés. Francois Molins arról számolt be, hogy a támadó kiszállt a kocsijából, és Kalasnyikovból tüzet nyitott a rendőrségi kisbusz vezetőjére. Halálosan megsebesítette a sofőrt, akit két golyó talált el a fején – közölte az ügyész a 39 éves francia állampolgárságú Karim Cheurfiről, akinek a holtteste mellett egy Iszlám Államot dicsőítő üzenetet találtak. A terrorszervezet magára vállalta a merényletet.

„Őszintén szólva senki sem tudja pontosan megmondani, hogy milyen hatással lesz a csütörtök esti esemény a választás első körére. Én hajlok arra, hogy korlátozott lesz a hatás, mert a franciák nagy mértékben hozzászoktak a terrorveszélyhez” – véli Frederic Dabi közvélemény-kutató.

Francois Fillon elnökjelölt szerint a jelenlegi helyzetben nem lenne illő a kampány folytatása, „mert most mindenekelőtt a rendőrség irányába kell kimutatnunk szolidaritásunkat” – mondta a tévévitán. A jobbközép irányultságú Köztársaságiak nevű párt jelöltje sokáig befutónak számított, de családjának napvilágra került korrupciógyanús ügyei miatt a felmérések szerint visszaesett a támogatása.

A nemzeti radikális Nemzeti Front jelöltje, Marine Le Pen pénteken megtartotta kampányzáró gyűlését, majd felhagyott a kampányolással. „Az ő világukban minden eladó és minden megvásárolható, beleértve az embereket is. Az ő világában minden a szemétre hajítható, beleértve a munkásokat is. Azt akarják, hogy sakkbábuk legyünk, a globális monopóliumok számára csak az elit profitja számít” – ostorozta a Franciaországot és a világot irányító elitet Marine Le Pen, aki Franciaország határainak lezárásával, a migráció megállításával, az euróövezetből való kilépéssel és az uniós tagságról rendezett népszavazással kampányolt.

A pénzügyi körök Emmanuel Macront támogatják, aki szocialista politikusként volt gazdasági miniszter és befektetési bankárként vált milliomossá. Az elnök legfőbb feladata az emberek megvédelmezése kell hogy legyen – utalt a támadásra Macron, aki ezzel is próbált a szocialista párttól elhatárolódni, amelynek vezetői szerint a terrortámadások veszélyével meg kell tanulni együtt élni Franciaországban.

Rajtuk kívül a korábban szintén a szocialista pártban politizáló, jelenleg pedig a radikális baloldal jelöltjeként induló Jean-Luc Mélenchonnak van esélye arra, hogy bejusson a május 7-én rendezett második fordulóba.

A szakértők minden bizonytalanság dacára egy dologban egyetértenek: a kormányzó Szocialista Párt jelöltjének, Benoit Hamonnak semmi esélye nincs a második fordulóba jutásra.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!