2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Híradó 18:30

Forronganak a lengyelek

2017. július 17., hétfő 06:38, frissítve: hétfő 10:46

Több ezren tüntettek Lengyelországban a független igazságszolgáltatás felszámolása ellen. A tiltakozók diktátornak nevezték a kormányzó Jog és Igazságosság párt elnökét, Jaroslaw Kaczynskit, aki vállaltan a magyar kormány hatalomtechnikáját használja mintául. A varsói parlament múlt héten szavazta meg az igazságügyi reformot, amely szerint a jövőben nem a bírák, hanem a kormány dönti el, kik álljanak az igazságszolgáltatási rendszer élén.

„Így hal meg a demokrácia” – hirdette egy tábla a varsói parlament előtt, ahol több ezren tüntettek a lengyel kormány igazságügyi reformja ellen. A demonstráción ellenzéki politikusok és civil szervezetek képviselői is felszólaltak.

„Nem akarunk Fehéroroszországban élni, és más furcsa politikai rendszerben sem. A lengyelek mindig küzdöttek a szabadságért, az egyenlőségért és a demokráciáért” – hangoztatta Jarek Marciniak, a bizottság a demokrácia védelméért civil szervezet tagja.

A tüntetők úgy látták, a kormányzó Jog és Igazságosság felszámolja a független igazságszolgáltatást. A lengyel vezetés vállaltan a magyar kormány hatalomtechnikáját használja mintának. „Lengyelországban tönkreteszik a demokráciát. A pusztítás következő lépése a független igazságszolgáltatás megszüntetése, a rendszer többé nem lesz független a politikai hatalomtól” – emelte ki egy tüntető.

A varsói parlament a múlt héten szavazta meg a kabinet igazságügyi reformját, amely szerint többé nem a bírák döntenek az igazságszolgáltatási tanács összetételéről: a jövőben a parlament, vagyis a kormánytöbbség nevezi ki a 15 legbefolyásosabb bírát. A törvénnyel a tanács eddigi tagjainak mandátuma automatikusan megszűnik.

A tüntetés éjszaka is folytatódott, a demonstrálók gyertyákkal álltak ki a szabad bíróságok mellett. A tiltakozók diktátornak nevezték a kormánypárt elnökét, Jaroslaw Kaczynskit, szerintük valójában ő irányítja Lengyelországot.

„A kormányunk megpróbálja átvenni az irányítást a legfelső bíróság és az igazságszolgáltatás felett. Az ellen tüntetünk, hogy az összes állami hatalom egy diktátor kezébe kerüljön, aki a kormánypárt vezetője” – fogalmazott egy másik demonstráló.

Az igazságügyi reformot már csak az államfőnek kell jóváhagynia. A korábban a kormánypártban politizáló Andrzej Duda eddig mindig aláírta az ellenzék által demokráciaellenesnek tartott törvényeket.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!