2024. 05. 05. Vasárnap Györgyi napja
Jelenleg a TV-ben:

Európai Híradó

Következik:

Állami áruház 13:00

Fölényesen nyert Putyin pártja

2016. szeptember 19., hétfő 06:24, frissítve: hétfő 09:30

Elsöprő fölénnyel győzött Vlagyimir Putyin pártja az oroszországi választáson. A kormányzó Egységes Oroszország párt a szavazatok 51 százalékát szerezte meg – a voksok egynegyedének összesítése alapján. A jobboldali populista Liberális Demokrata Párt kapta a második legtöbb szavazatot, a kommunisták 14,9 százalékkal a harmadik legnagyobb támogatást nyerték el.

A parlamenti választási részvétel az öt évvel ezelőttihez képest 20 százalékponttal alacsonyabb volt, az urnazárás előtt a választásra jogosultak 40 százaléka adta le szavazatát. Oroszországban csaknem 110 millió választásra jogosult van. Az Állami Duma 450 mandátumának sorsa fele részt a listás szavazáson dőlt el, a másik fele pedig az egyéni választókörzetekben.

Az előzetes eredmények és az exit pollok ismertetése után Vlagyimir Putyin elnök és Dmitrij Medvegyev miniszterelnök az Egységes Oroszország párt főhadiszállásán tett látogatást. „Az emberek még mindig az Egységes Oroszországra voksolnak. Mit is jelent ez nekünk? Hogy az emberek úgy látják az Egységes Oroszország párt képviselőit, a vezető politikai hatalmat, mint akik a legjobbat teszik az emberekért” – jelentette ki Putyin.

A kormányzó Egységes Oroszország párt a szavazatok több mint felét szerezte meg a parlamenti választáson. A második helyen a jobboldali populista Liberális Demokrata Pár áll. „Bármi is történjen, úgy véljük, hogy képesek vagyunk – a kapott szavazatok alapján – a második legnagyobb párttá válni az országban. Ha ez megtörténik, az nagy győzelem lesz nekünk, mert az Egységes Oroszország által az állami gépezet miatt kapott szavazatok nem a pártot magát, hanem az egész állam hatalmasságát mutatják” – közölte Vlagyimir Zsirinovszkij, a liberálisok elnöke.

Kevéssel lemaradva a Kommunista Párt zárt a harmadik helyen. „Nem voltak valódi viták, kamu pártokat teremtettek, hogy elvegyék tőlünk a szavazatokat. Az Egységes Oroszország párt pedig Zsirinovszkijékkal akar egyesülni, hogy többségük legyen a parlamentben” – vélekedett Gennagyij Zjuganov, a kommunisták vezetője.

Az orosz liberális ellenzék úgy tűnik, hogy nem lépi túl az ötszázalékos bekerülési határt. A korábbi orosz miniszterelnök, Mihail Kaszjanov szerint elcsalták a választást. „Világos, hogy a választások nem voltak se szabadok, se igazságosak, ezt mondjuk az elejétől, a kampány kezdete óta. Most pedig elkezdhetünk a harmadik elemről is beszélni, mennyire megbízhatóak a szavazásról érkező információk” – nyilatkozta Mihail Kaszjanov, a Parnasz elnöke.

Független emberjogi csoportok több szabálytalanságról kaptak bejelentést, főleg olyan körzetekben, ahol a liberális jelöltnek egyéniben volt esélye a győzelemre. Volt, ahol állítólag az idősebb választók helyett mások szavaztak, és volt, ahol a katonákat és az állami alkalmazottakat szervezetten vitték buszokkal szavazni.

A voksolást a 2014-ben Ukrajnától önkényesen elcsatolt Krím félszigeten is megrendezték, ami miatt Kijev többször is tiltakozott. Ukrajna arra kérte a Nyugatot és a nemzetközi szervezeteket, hogy ne küldjenek megfigyelőket a választásokra a Krímbe, és ne ismerjék el az eredményt.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!