2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 15:00

Földtörvény: három ügyben is eljárás zajlik hazánk ellen

2016. október 28., péntek 17:42, frissítve: péntek 19:36

A magyar földtörvény miatt három ügyben is folyik kötelezettségszegési eljárás Magyarországgal szemben. Az Európai Bizottság szerint ugyanis a magyar kormány számos ponton megsérti a közösségi jogot. A kancelláriaminiszter világossá tette, hogy nem fogadják el Brüsszel kifogásait, így az Európai Bíróság dönt majd ezekben az ügyekben.

Több ponton is támadja az Európai Bizottság a magyar földtörvényt, az évek óta tartó egyeztetések ellenére az álláspontok nem kerültek közelebb. A magyar kormány már felkészült arra, hogy a folyamatban lévő kötelezettségszegési eljárások ügyében az Európai Bíróság dönt majd.

„Az Európai Unió két dolgot akar: Magyarországon külföldiek is tudjanak korlátlanul földet szerezni, és jogi személyek is tudjanak korlátozás nélkül földet vásárolni. Ez a két legfontosabb csapás, amelyet a magyar földforgalmi rendszerre és törvényre kívánnak Brüsszelből mérni. Meggyőződésünk szerint a bírói út elkerülhetetlen, az Európai Bíróságra fog kerülni az ügy, mivel mi nem kívánunk engedni” – mondta a kancelláriaminiszter korábban szokásos sajtótájékoztatóján.

A zsebszerződések ügyében még nyáron közölte az Európai Bizottság, hogy nem fogadják el a magyar érvelést, álláspontjuk szerint a haszonélvezeti szerződések megszüntetése a befektetések kártérítés nélküli kisajátításával ér fel. Azt is kifogásolják, hogy jogi személyek nem vásárolhatnak földet, s a magánszemélyek közül is csak azok, akik saját maguk művelik meg. Brüsszel szerint mindez szembemegy a közösségi joggal.

„A tőke szabad mozgását akadályozzák ezek az intézkedések, hiszen az unióban egységes piac működik, és hasonló szabályokat kell alkalmazni a határon átnyúló befektetésekre. A magyarországi rendszer nagyon korlátozó, és teljes mértékben megtiltja a jogi személyek földtulajdonszerzését, valamint kötelezi a vásárlót arra, hogy saját maga gazdálkodjon a földterületen. Ez túlzott aránytalanság, és nem fér össze az uniós szerződésekkel” – magyarázta Vanessa Mock, az Európai Bizottság szóvivője.

Egy harmadik ügyben is puhatolózik a bizottság: azt is vizsgálja, hogy az állami földek bérbeadásakor sérült-e a külföldi befektetők előbérleti joga, és azt is, hogy elég átláthatók-e a pályáztatások.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!