2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Földrengés volt az Égei-tengeren

2017. július 21., péntek 07:12, frissítve: péntek 12:53

Ketten meghaltak és többen megsérültek a török és görög partokat megrázó csütörtök esti földrengésben. A 6,7-es erősségű földmozgás epicentruma az Égei-tenger alatt volt. A két áldozat a görög Kosz szigeten vesztette életét, ahol több ház is megrongálódott.

Egy törökországi kávéházban biztonsági kamera rögzítette a földrengést. Az épület falai megremegtek, az emberek azonnal az utcára rohantak, még a babakocsit is sikerült gyorsan kivinni az épületből. A rengést követően méretes hullámok érték el a partszakaszt, és Bodrum város utcáit el is öntötte az áradás. Számos csónakot felborítottak a hullámok, de nagyobb szökőár nem volt.

A rengés epicentruma a tenger alatt volt, Törökország égei-tengeri partszakasza és a közeli görög szigetek között, tíz kilométeres mélységben.

Pánikot keltett a fölrengés a közeli görög Kosz szigeten is.

A több ezer embert Görögországba utaztató Ibusz kommunikációs vezetője szerint Koszra leginkább egyéni utasok mennek nyaralni. Molnár Anita a Hír TV-nek azt mondta, a szigetvilágban számítani lehet a földrengésekre, ugyanakkor azt remélik, hogy egy ilyen eset nem veszi el az emberek utazási kedvét.

„Görögországban az 1950-es évek közepétől megszigorították az építkezési szabályokat, úgyhogy az újonnan építendő házaknak nagyon komoly szabályoknak kell megfelelniük ahhoz, hogy megkapják az építési engedélyt” – mondta el az Ibusz kommunikációs igazgatója.

A földrengés két halálos áldozatot követelt: egy svéd és egy török turista akkor vesztette életét, amikor rájuk omlott egy fal. Volt, aki úgy sebesült meg, amikor ijedtében kiugrott szállodai szobájának ablakán. Sok turista nem mert visszamenni a megrongálódott épületekbe, ezért az utcán töltötték az éjszakát.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!