2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 22:00

„A 2700 lakosú település többé nem létezik”

, ,

2016. augusztus 25., csütörtök 08:00, frissítve: csütörtök 17:58

247-re emelkedett az olaszországi földrengés halálos áldozatainak száma, százakat pedig eltűntként tartanak nyilván. A mentésben a hadsereg is részt vesz.

Tűzoltók keresnek túlélőket a romba dőlt épületek között Olaszország középső részén. A Richter-skála szerinti 6.2-es erősségű földrengés hajnalban pusztított Umbria és Lazio tartomány határán. Egy kisvárosban súlyosan megrongálódott a kórház, a betegeket kitolták az épület elé. A hétvégén búcsút tartottak volna, a népünnepélyre sokan hazalátogattak az elszármazottak közül. Ez a férfi eredetileg hétfőn utazott volna el, de végül úgy döntött, hogy marad még néhány napot.

Nincs magyar áldozat
Ezt a Külügyminisztérium szóvivője is megerősítette a Hír TV-nek. >>>

„Egy házban voltam a hegytetőn, amely összedőlt, de hála Istennek, túléltem. Remélem, hogy mások is biztonságban vannak. Két és fél órája vagyok itt, csak alsóneműben. Nem tudom, most azt várjuk, hogy mi fog történni, semmit nem tudunk. Ez szörnyű. 65 éves vagyok, de soha nem volt ilyesmiben részem. Kisebb rengések igen, de nem ilyen nagyban. Ez katasztrófa” – így az egyik túlélő, Giancarlo Amatricei.

A város történelmi központjában jelentősek a károk, az utcákat járhatatlanná tette a törmelék. A polgármester úgy fogalmazott, hogy a 2700 lelkes település megszűnt olyannak lenni, mint volt. A természeti csapás komoly pusztítást okozott egy közeli településen is.

„Itt egy apartman állt, amelyet egy családnak adtak ki, és amely összeomlott, mint láthatják. Ebben a szobában aludt az apa, az anya és két gyermek, egy két éves és egy nyolc hónapos. Remélem, hogy élve mentjük ki őket” – mondta Accumoli polgármestere, Steffano Petrucci.

A földrengés után Ferenc pápa lemondta a nyilvános beszédét, és inkább az áldozatokért imádkozik. A katolikus egyházfő együttérzését fejezte ki az áldozatok hozzátartozóival. A földrengés sújtotta térség nincs messze L'Aquilától, amelyet 2009-ben döntött romba egy hasonló erejű földmozgás.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!