2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Vezércikk 21:00

Fokozódik a helyzet a Koreai-félszigeten

2017. augusztus 15., kedd 07:53, frissítve: kedd 11:37

Sosem volt még ilyen feszült a helyzet a Koreai-félszigeten a japán miniszterelnök szerint. Észak-Korea képeket adott ki, amelyen Kim Dzsongun a Guam szigete elleni katonai csapás terveit ellenőrzi. Közben az amerikai haderő folytatta a gyakorlatozást a térségben.

Az amerikai haderő napok óta gyakorlatozik a csendes-óceáni katonai szövetségeseivel, hogy felkészüljenek egy esetleges észak-koreai támadásra. Phenjan fenyegetésnek veszi a harci játékokat, és válaszul propagandaképeket adott ki, amelyen Kim Dzsongun az Egyesült-Államokhoz tartozó Guam szigete elleni támadás tervét ellenőrzi egy katonai bázison. A japán kormány szerint még soha nem volt ilyen feszült a helyzet.

„Az észak-koreai bejelentés, miszerint ballisztikus rakétákat lőnek ki Guam szigetére, eddig nem látott szintre emelte a feszültséget. Ebben a helyzetben értékelem Donald Trump elkötelezettségét a szövetségesei védelme iránt” – jelentette ki Abe Sinzó kormányfő.

Közben a dél-koreai elnök a félsziget második világháború utáni felszabadításának hetvenkettedik évfordulóján ismét arról beszélt, hogy nem akar háborút. Észak-Korea több ezer tüzérségi üteget állomásoztat a határon azzal a céllal, hogy egy támadás esetén azonnal válaszcsapást mérhessen Szöulra.

„Kizárólag Dél-Korea dönthet egy katonai csapásról a Koreai-félszigeten, A beleegyezésünk nélkül senki nem indíthat itt katonai akciót” – mondta Mun Dzsein.

A helyzet azóta egyre feszültebb, hogy Észak-Koreának egy hírszerzési jelentés szerint sikerülhetett nukleáris robbanófejet erősíteni a rakétáira. Donald Trump válaszul lényegében katonai csapással fenyegette meg Észak-Koreát, de szakértők szerint ezzel csak azt érte el, hogy a sztálinista ország még jobban ragaszkodni fog nukleáris fegyverkezési programjához.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!