2024. 05. 06. Hétfő Ivett, Frida napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napindító 07:30

Külföld

Feszültségek közepette próbál választani Kongó

Elnökválasztást valamint parlamenti és tartományi választásokat tartanak a Kongói Demokratikus Köztársaságban. A 2001 óta hatalmon lévő elnök visszavonulása után ez lehet az ország történetének első demokratikus hatalomátadása. A választások tisztaságát nemzetközi szervezetek képviselői is figyelemmel kísérik, de európai és amerikai tisztviselőket nem hívták meg a felügyelőbizottságokba

  • Feszültségek közepette próbál választani Kongó

Heves esőzés, erőszakos tüntetések, és ebolajárvány – többek között ezek előzték meg a Kongói Demokratikus Köztársaság elnökválasztását. Joseph Kaliba elnök 2001-ben vette át a hatalmat apjától. Az alkotmány szerint 2016-ban már vissza kellett volna vonulnia, ám a szavazást elhalasztották. Ez lehetne pedig az első békés hatalomátadás az ország 1960-as függetlenné válása óta. A feszültséget azonban növeli a szavazóállomások felkészületlensége, több helyen késve, vagy egyáltalán nem nyitottak ki a fülkék.

Az elmúlt hetekben nagy port kavart az országban, hogy a kormány mintegy másfél millió állampolgárt kizárt a szavazásból. A 20 éve hatalmon lévő elnök azonban leszögezte, a mostani elnökválasztás szabad és tisztességes.

„Nincsenek aggályaim. Az egyetlen félelmem, hogy az erős esőzés miatt valószínűleg alacsony lesz a választási részvétel, de remélhetőleg az égbolt kitisztul, és eljönnek a szavazók. Az világos, hogy a voksolás szabad és tisztességes” – hangoztatta Joseph Kabila elnök.

A választások tisztaságát nemzetközi szervezetek képviselői is figyelemmel kísérik, ám az európai és amerikai tisztviselőket nem hívták meg a felügyelőbizottságokba. A voksolás előtt három nappal a közép-afrikai állam kiutasította az Európai Unió nagykövetét, válaszul a kongóiak ellen két évvel ezelőtt kiszabott EU-s szankciók megújítására.

„Szemben azzal, amit az Európai Tanács gondol, ezek a szankciók nemzetközi jogba ütköznek, és az érintettek alapvető jogait ássák alá. Annak érdekében, hogy a két fél történelmi kapcsolatát megőrizzük, több alkalommal fordultam az Európai Unióhoz, hogy oldják fel a vitás szankciókat, vagy legalább függesszék fel azokat a kongói választásokig” – nyilatkozta Leonard She Okitundu külügyminiszter.

Vasárnapi imájában a pápa is a kongói emberek békéjéért imádkozott: „Imádkozzunk együtt a Kongói Demokratikus Köztársaság polgáraiért, akik erőszaktól és az ebolajárványtól szenvednek. Remélem, mindenki elkötelezett a béke fenntartásában, ami a választások szabályos és békés lefolytatásához szükséges” – fogalmazott Ferenc pápa.

A kongóiak 21 jelöltre adhatják le voksaikat, közülük két ellenzéki és egy kormánypárti tisztviselő kapta a legnagyobb támogatottságot az októberi közvélemény-kutatásokon. Elemzők szerint, amennyiben a kormánypárt jelöltje nyer, az Kabila bábja lesz, és továbbra is a leköszönő elnök fogja irányítani a szálakat.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!