2024. 04. 24. Szerda György napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Láncreakció 13:00

Fertőzés: teljes a pánik és a tanácstalanság

2016. január 26., kedd 13:13, frissítve: kedd 13:14

Két veszélyes betegséget is terjesztenek a szúnyogok Latin-Amerikában. Brazíliában a Zika-láz, Argentínában pedig a Dengue-lázban megfertőzöttek száma növekszik. Magyarországon nincsenek meg a feltételei a Zika-vírus által okozott járvány kialakulásának, a vírust terjesztő szúnyogfaj ugyanis rendkívül alacsony számban van jelen.

Ez a brazil nő nyolc hónapos terhes volt, amikor az ultrahangos vizsgálat kimutatta, hogy születendő gyermeke kisfejűségben szenved. A vizsgálatok arra utaltak, hogy a kislány a szúnyogok által terjesztett Zika-vírus áldozata. „Természetesen aggódtam, de készültem is. Mert megtudtam, mielőtt megszületett. Mindig azt kérdeztem magamtól, hogy miért éppen velünk történik mindez” – mondta Fernanda Da Silva az esetet követően.

A recifei egyetemi kórház orvosai az elsők között állapították meg, hogy összefüggés van a Zika-láz és a kisfejűség között, azt azonban nem tudták megmondani, hogy miért okoz ilyen súlyos károsodást a korábban viszonylag enyhe lefolyású betegség.

„Negyvenhárom éve foglalkozom fertőző betegségekkel, de ilyet még nem láttam. Az orvosok stresszben vannak, az anyák pánikba estek.Vannak, akik abban reménykednek, hogy minden rendben lesz a babájukkal, de azt kell mondanunk nekik, hogy nem lesz” – világított rá a helyzet komolyságára Angela Rocha, a városi kórház fertőző részlegének vezetője.

Brazíliában csak tavaly majdnem négyezer csecsemő jött világra agyi és koponyaelváltozással, ami harmincszorosa az utóbbi öt évben történt eseteknek. Magyarországon nincsenek meg a feltételei a Zika-vírus által okozott járvány kialakulásának, a vírust terjesztő szúnyogfaj ugyanis rendkívül alacsony számban van jelen.

Latin-Amerikában a szúnyogok egy másik súlyos betegséget is terjesztenek, a Dengue-lázas esetek azonban nem Brazíliában, hanem Argentínában terjednek rohamosan. Ezt a betegséget csonttörő láznak is nevezik az óriási fájdalmak miatt.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!