2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

CPAC Magyarország 2024

Következik:

Híradó 12:00

Ferenc pápa: Nem ismétlődhetnek meg a szexuális visszaélések

2015. szeptember 24., csütörtök 10:33, frissítve: csütörtök 19:37

Nem ismétlődhetnek meg a szexuális visszaélések a katolikus egyházban. Erről beszélt Ferenc pápa amerikai útja első napján. A katolikus egyházfő a kongresszusi képviselőkkel is találkozott, nekik azt mondta, hogy a klímaváltozás elleni harcot nem lehet tovább halogatni. A pápa a legtöbb bírálatot azért kapta, mert szentté avatott egy 18. századi spanyol hittérítőt, aki kínozta a bennszülötteket.

Tömött sorokban köszöntötték Ferenc pápát Washington utcáin. A direkt a látogatásra épített pápamobillal a vatikáni követségről a Fehér Házba ment a katolikus egyházfő.

„Szentatyám, a feleségem és gyerekeim nevében is üdvözlöm nálunk. Általában nem ilyen zsúfolt a kert, de ez jól mutatja a 70 millió amerikai katolikus érdeklődését” – mondta Barack Obama amerikai elnök.

Sokan a szabadságukat is úgy időzítették, hogy találkozzanak a katolikus egyházfővel. „Észak-Karolinából jöttünk fel autóval, mert a gyerekeim nagyon szerették volna látni a pápát. Nagyszerű ember, látni rajta, hogy milyen szerény és hogy a szeretet üzenetét hirdeti. Jézus is ilyen lehetett” – nyilatkozta egy amerikai hívő.

A liberális Ferenc pápa rendkívül népszerű Amerikában: a keresztények háromnegyede szerint jó munkát végez, miközben az egyház dolgaival kevesebb, mint a hívek fele elégedett csak.

„Tisztában vagyok azzal, hogy az elmúlt években nehéz munkájuk volt azoknak, akik az egyházi visszaélések áldozataival foglalkoztak – kezdte a pápa a püspököknek tartott beszédét a washingtoni székesegyházban és hozzátette: be kell gyógyítani a sebeket és sose szabad megengedni, hogy a visszaélések megismétlődjenek.”

A katolikus egyházfő a kongresszusi képviselők előtt is beszédet mondott. A klímaváltozás elleni cselekvést hangsúlyozta.

„A pápa az alulról szerveződő, szociális mozgalmak megtestesítője. Olyan helyeken beszél, olyan modelleket hirdet, ahol nem a profitból indulnak ki, nem a számokat tartják szem előtt, hanem azt, hogy az egyik ember mit tud adni a másiknak. Ez egy újfajta gazdasági modell, ami szokatlan a profit-központú világban” – véli Nathan Schneider amerikai közgazdász.

A katolikus egyházfő a legtöbb kritikát azért kapta amerikai útja során, mert szentté avatott egy 18. századi kaliforniai hittérítőt, aki arról volt híres, hogy kegyetlenkedett a bennszülöttekkel.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!