2024. 04. 23. Kedd Béla napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Láncreakció 13:00

Ilyet a pápa egyetlen elődje sem tett még

MTI

2017. február 26., vasárnap 21:33, frissítve: hétfő 08:30

Ferenc pápa vasárnap délután ellátogatott a római Mindenszentek templomába, ez volt az anglikán templomban tett első pápai látogatás. A katolikus egyházfő egyszersmind elismerte, hogy a közeledéshez vezető út néha „lassú és bizonytalan”.

„Ezelőtt több mint 200 évvel tartották meg az első anglikán szertartást Rómában angol lakosok számára – emlékeztetett beszédében az egyházfő, hozzátéve: Az elmúlt két évszázadban számos dolog megváltozott a múltban egymásra bizalmatlanul és ellenségesen tekintő katolikusok és anglikánok között: Istennek hála, annak látjuk egymást, akik valójában vagyunk: testvérek Krisztusban”.

Nem ismerik el a pápa fennhatóságát

Az anglikán egyházban 1992 óta lehetséges nők pappá szentelése, jelenleg ők teszik ki a papság egyharmadát.

Az anglikánok 1534-ben váltak ki a katolikus egyházból, amikor a pápa nem engedélyezte VIII. Henrik angol király házasságának semmissé nyilvánítását. Az anglikán egyház azóta nem ismeri el a pápa fennhatóságát.

A szertartáson Ferenc pápával együtt imádkozott Robert Innes, az anglikán egyház püspöke is, aki magasztalta a pápát a menekültekkel és bevándorlókkal való szolidaritásáért. A pápa ugyanakkor elismerte, hogy vannak nehézségek a két keresztény egyház közeledésének útján.

Tavaly októberben a katolikus egyházfő és Justin Welby canterburyi érsek közös istentiszteletet mutatott be a római Caelius-dombon lévő Szent Gergely-templomban a két egyház közeledésének jeleként. Ugyanakkor közös közleményben húzták alá, hogy újabb nézetkülönbségek jelentkeztek, „mindenekelőtt a nők pappá szentelését és a szexualitás kérdéseit illetően”.

Ferenc pápa bejelentette, hogy Justin Welbyvel közösen látogatást tenne Dél-Szudánban, hogy felhívja a figyelmet a polgárháború dúlta és éhínség sújtotta ország lakóira. Vatikáni források szerint a biztonsági megfontolásokból csak egynapos látogatásra még az idén sor kerülhet.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!