2024. 04. 23. Kedd Béla napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Vezércikk 21:00

Külföld

Fény derült a Szojuz balesetének okára

A Szojuz hordozórakéta első fokozatának egyik eleme okozhatta a csütörtöki űrhajós balesetet. A Roszkoszmosz orosz állami űrvállalat ügyvezetője ismertette az vizsgálatok előzetes eredményét.

  • Fény derült a Szojuz balesetének okára

A Szojuz MSZ-10-es orosz űrhajót csütörtökön indították útjára a Nemzetközi Űrállomásra. Nem sokkal a felbocsátás után azonban meghibásodott a rakéta, és a fedélzeten lévő orosz és amerikai űrhajós visszafordult, majd épségben ért földet Kazahsztánban az ejtőernyővel fékezett visszatérőkabinban. Azóta Bajkonurból Moszkvába érkeztek az asztronauták.

„Az eljárással összefüggésben: kórházi vizsgálatokat kell elvégezni rajtuk. De mindketten egészségesek, és nincs szükség orvosi felügyeletre” – ismertette az Orosz Orvosi és Biológiai Ügynökség helyettes vezetője.

A vizsgálatok előzetes eredményei szerint az űrhajó balesete a hordozóeszköz első és a második fokozatának összeütközésekor történt, ami miatt a rakéta eltért a rendes röppályájától, és valószínűleg megsemmisült a második fokozat alsó része.

Egy névtelenül nyilatkozó szakértő azt állítja, a balesetet az váltotta ki, hogy nem lépett működésbe egy robbanópatron, ami miatt az első fokozat oldalblokkjának felső részén nem nyílt ki egy biztonsági elvezető szelep. Emiatt a nagynyomású gázok nem távozhattak a blokkból.

„A programot kijavítjuk. Talán néhány nappal meghosszabbítjuk a jelenlegi személyzet küldetését, de nincs sok lehetőségünk egy túl hosszú időszakra. De természetesen megpróbáljuk minimalizálni a rendellenességeket” – közölte az Orosz Szövetségi Űrügynökség (Roszkoszmosz) ügyvezető igazgatója.

Az amerikai űrsikló program 2011-es megszüntetése óta kizárólag az orosz űrhajók jelentik az egyetlen utánpótlási eszközt a Föld körül keringő Nemzetközi Űrállomásnak, amelyet az orosz állami űrvállalat szerint lehet, hogy személyzet nélküli üzemmódba kell átállítani. De lehetséges az is, hogy a bázison dolgozó személyzet misszióját meg kell hosszabbítani, következő csapatét pedig előre kell hozni.

„Ez is azt támasztja alá, hogy ez egy veszélyes üzem. Ez ugyanakkor megszilárdítja azt a vélekedésem, hogy a Szojuz egy erős és megbízható gép. Ebben az esetben, amikor felszállás közben volt rendellenesség, nagyszerűen működött a rendszer és épségben visszahozta a legénységet. Tehát ez jó rendszer, megbízható, én továbbra is bízom az oroszokban és a munkájuk minőségében” – nyilatkozta Reid Wiseman, a NASA amerikai űrhajósa.

Az már biztos, hogy az űrállomáson dokkoló Szojuz MSZ-9-es űrhajón keletkezett furat november 15-ére tervezett vizsgálatát is el kell halasztani. A mostani baleset két túlélője, az orosz Alekszej Ovcsinyin és az amerikai Nick Hague jövő tavasszal indulhat el ismét az űrállomásra.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Többen vízbe fúltak a La Manche csatornán

Többen vízbe fúltak a La Manche csatornán

Legalább öt migráns, köztük egy négyéves kislány életét vesztette az észak-franciaországi Wimereux tengerpartjánál, amikor keddre virradóra megpróbáltak átkelni a La Manche-csatornán Nagy-Britannia irányába - erősítették meg rendőrségi források a La Voix du Nord című regionális napilap értesülését, de a tragédia körülményeiről egyelőre nem közölték részleteket a hatóságok.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!