2024. 10. 06. Vasárnap Brúnó, Renáta napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 07:00

Külföld

Felszámolási eljárást indított a lengyel kulturális miniszter

Lengyelországban felszámolási eljárás indult a közmédia ellen. A kulturális miniszter szerint a folyamat lehetővé teszi a szükséges átalakításokat, és elejét veszi az alkalmazottak elbocsátásának. A lengyel elnök ugyanis azt a döntést hozta, hogy felfüggeszti a közmédia finanszírozását.

  • Felszámolási eljárást indított a lengyel kulturális miniszter

Andrej Duda kabinet-főnöke úgy ítélte meg, hogy a lengyel kulturális miniszter lépése a mostani kormányzó erők teljes tehetetlenségét bizonyítja. 

Tüntetők gyűltek össze a lengyel állami hírügynökség épülete előtt. Amiatt tiltakoztak, hogy az új kormány felmentette a lengyel közmédia vezérigazgatóit és újakat nevezett ki. A korábbi kormánypárt, a Jog és Igazságosság, valamint az államfő szerint törvénysértő, ahogy a személycseréket lebonyolították.

„A lengyel kulturális miniszter megsértette az alkotmányt. Lehetetlen, hogy a Szejm, a lengyel parlament alsóháza ezeket a határozatokat elfogadja, és az alkotmányügyi miniszter szerint helyettesíthetik a törvényeket” – mondta Andzej Duda, Lengyelország elnöke egy korábbi rádióinterjúban. Az államfő nem is írta alá az ezt lehetővé tévő kormánypárti törvényjavaslatot. Mivel azonban a javaslathoz a benyújtók a közmédia költségvetését is hozzácsatolták, így az elnöki vétó a médiacégek költségvetését is ellehetetlenítette.

A mintegy két hete hatalomra került liberális Donald Tusk kormánya - elemzők szerint - éppen erre hivatkozva most felszámolási eljárással akarja kikényszeríteni a teljes hatalomátvételt a közszolgálati médiában.

A kulturális miniszter szerint így tudják végrehajtani, a - mint fogalmazott - szükséges átalakításokat, és elejét venni a tömeges elbocsátásoknak. Az új lengyel kabinet eközben új médiatörvényt is előkészít, jelentette be a miniszter.

A lengyel alkotmánybíróság még december közepén adott ki előzetes állásfoglalást, miszerint az illetékes miniszternek tartózkodnia kell a közmédiát működtető társaságok felszámolásától. A taláros testület január közepére tűzte napirendre az ügyet, a brüsszelpárti Donald Tusk vezette kormány azonban ezt nem várta meg.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

A Tűzfalcsoport közösségi oldalán leplezte le a Soros-birodalom legújabb húzását

A Tűzfalcsoport közösségi oldalán leplezte le a Soros-birodalom legújabb húzását

A Free Press Unlimited, egy hivatalosan hollandiai székhelyű szervezet jelentős, több mint két és fél milliárd forintnyi eurós támogatást kapott a Soros Györgyhöz köthető Nyílt Társadalom Alapítványoktól és az Európai Uniótól. Ezek a támogatások a magyarországi média viszonyainak alakítására irányulnak – írta meg a Tűzfalcsoport.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!