2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Radar 22:40

Félnek a kitoloncolástól, inkább megfagynak

2017. január 14., szombat 16:03, frissítve: szombat 19:53

Továbbra is több ezer migráns tölti a telet elhagyott épületekben Belgrádban. Nyugat-Európába nem tudnak továbbmenni, a menekültközpontokba pedig azért nem mennek be, mert félnek a kitoloncolástól.

A szerb fővárosban továbbra is több ezer menekült tartózkodik, sokan közülük a hideg ellenére is a szabad ég alatt vagy elhagyott épületekben laknak.

Az elmúlt hét különösen nehéz volt számukra: az országban régen nem tombolt olyan kemény tél, mint most. Egyes településeken mínusz harminc fok alá süllyedt a hőmérséklet.

„Nem érzem jól magam. Sok betegségem van, bedugult az orrom, a mellem környékén is problémát érzek. Nagyon hideg van itt, ezért tüzet raktunk, de még mindig nem tudjuk melegen tartani magunkat. Nem szeretünk itt lenni, megpróbálunk elmenni ebből az országból nyugat-európai országokba. De a határok miatt itt ragadtunk” – számolt be egy afgán migráns, Asif.

Többségük Nyugat-Európába tart, de Magyarország és Horvátország nem engedi át őket.

A migránsok menedéket kaphatnának a szerb menekültközpontokban, de sokan azért nem mennek oda, mert attól félnek, hogy akkor kitoloncolják őket.

Van, aki Bulgária felől érkezett, ahol – Magyarországhoz hasonlóan – szintén kerítést építenek a feltartóztatásukra.

„Bulgária az uniós források segítségével most fejezi be a kerítés építését a török határnál, hogy megállítsa a migrációt. De tudja, a történelem során soha egyetlen fal sem gátolta meg a nagy vándorlásokat, ha azoknak meg kellett történniük. Szerintem ezt a problémát csak ott lehet megoldani, ahol keletkezik, azaz a háború sújtotta országokban” – jelentette ki Nenad Ivanisevic, szerb munka- és szociálisügyi miniszter.

A balkáni útvonalon jelentősen csökkent az Európába érkező menekültek száma. Szombat hajnalban 103 ember jutott át a szerb–magyar határszakaszon, de a rendőrök és a katonák mindegyikőjüket feltartóztatták és visszakísérték.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!