2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

Felmentették a spanyol hercegnőt

2017. február 17., péntek 20:52

Felmentették az adócsalás vádja alól a spanyol király nővérét. Krisztina infánsnő férjét azonban bűnösnek találta, és hat év három hónapos börtönbüntetésre ítélte egy mallorcai bíróság. Az ítélet szerint az ügy elsőrendű vádlottja egy nonprofit alapítvány elnökeként átszámítva majdnem kétmilliárd forintnyi közpénzt sikkasztott el üzlettársával, aki nyolc évet kapott.

„Bourbon Krisztinát a pénzügyi rendszerrel való visszaéléssel vádolják, négy év börtönnel és 1 000 092 eurós pénzbírsággal sújtható” – a vádirat szerint VI. Fülöp spanyol király nővérének férje, Inaki Urdangarin korábbi profi kézilabda-játékos egy nonprofit alapítvány elnökeként átszámítva majdnem kétmilliárd forintnyi közpénzt sikkasztott el üzlettársával, hogy az összegből magánkiadásaikat fedezzék. Ehhez pedig egy olyan fantomcéget használtak fel, amelynek tulajdonosa felerészben az ibériai ország hercegnője és férje. Urdangarint még csalással, pénzmosással és okirat-hamisítással is megvádolták. A spanyol hercegnő végig kitartott ártatlansága mellett.

„Nem fizettem az utakért, azokat a férjem szervezte, nem tudtam, hogyan rendezte. Ahogy az elején mondtam, felosztottuk a költségeinket, és a férjem intézte a családi kiadásokat” – mondta a tavalyi tárgyaláson a spanyol hercegnő.

Végül a bíróság a spanyol hercegnőt felmentette, férjét azonban hat év és három hónapos börtönbüntetéssel sújtotta. Ezenkívül több mint 230 milliós pénzbüntetést kell fizetniük. Urgandarin üzlettársa nyolc évet kapott.

„Elküldtem az ítéletet Krisztina hercegnőnek, és elégedetten fogadta, de elszomorította a férjére kirótt büntetés, mert igazságtalannak tartja. Ő mindig hitt és hinni fog az ártatlanságában. Ez az ítélet azt bizonyítja, hogy minden állampolgár egyenlő a törvény előtt” – nyilatkozta a hercegnő ügyvédje, Miquel Roca.

Az évtized elején kirobbant botránnyal összefüggésben 17 ember ellen emeltek vádat. Az 51 éves Krisztina hercegnő az első a spanyol királyi család tagjai közül, aki bíróság elé került. Az ítélet ellen a legfelső bíróságnál fellebbezhet a négy gyerekével Genfben élő házaspár.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!