2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napindító 07:30

Fellélegezhetnek a franciák

2017. július 28., péntek 13:43

Javult a helyzet az erdőtüzek sújtotta Dél-Franciaországban. Tegnap visszatérhetett a szálláshelyére az a 12 ezer ember, akit kimenekítettek a lángok elől.

Kanadai repülő is segít a dél-franciaországi Var megyében az erőtüzek oltásában. A szakembereknek jelentős eredményeket sikerült elérni.

„A tűzoltók szerint ellenőrzés alá vonták a tüzet, de még nem oltották el teljesen. Ahogy láthatják, néhány helyen újabb tüzek lehetnek, ahol fúj a szél. […] Nem nyitjuk meg a környéket, csak akkor, ha azt mondják, teljesen sikerült eloltani a tüzet. Jelenleg a legnagyobb kihívás, hogy a lakók és a turisták vissza akarnak menni, pedig még nem lehet. Ez feszültséghez vezetett, mert nem tudják, hogy ha nem látnak füstöt, akkor mi a helyzet a tűzzel” – nyilatkozta Christian Rouvier, a francia rendőrség parancsnokhelyettese.

Az erdőtűz sújtotta területen élők és ott pihenő turisták mindent megkaptak az átmeneti szálláson.

„Nincs semmi gond a menedékhellyel, itt védelmet kapunk, enni- és innivalót. A gyerekek tudnak játszani, mindenünk megvan, tisztálkodni is tudunk, a környéken élők pedig pizzát és gyümölcsöt hoznak. Éreztük a szerető gondoskodást. Csak a tűz miatt aggódom. Reméljük, visszamehetünk a táborhelyünkre” – mondta egy érintett.

Később aztán lehetővé tették a kiköltöztetett tizenkétezer embernek, hogy visszatérhessen a szállására, otthonába.

„Örülök, hogy a szél alábbhagyott. Ennek köszönhetően csökkenteni tudtuk a munkatársainkra nehezedő nyomást, nyugodtabb körülmények között tudtak dolgozni, és előrelépést értek el a legveszélyesebb helyeken” – mondta Frédéric Marchi-Leccia tűzoltósági szóvivő.

A tűzoltók továbbra is készültségben vannak. Közben a rendőrség még keresi, mi okozta a pusztítást.

„Egységünk vizsgálja a tűz okát, hogy kiderítse, gyújtogatás vagy véletlen baleset történt, esetleg természeti csapás” – mondta Christian Rouvier.

Száz kilométerrel távolabb a tűzoltók olasz támogatással még mindig küzdenek a lángokkal. Ahogy hétfő óta Korzika szigetén is, ahol a tűz több ezer hektár területet perzselt föl.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!