2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Fellázadtak a migránsok, rendőrök verték vissza őket

2015. november 22., vasárnap 18:05

Több száz menedékkérő próbált áttörni a görög–macedón határon vasárnap, a rendőrök azonban visszaverték őket. A migránsok azért torlódtak fel, mert a balkáni államok szerdától már csak a szíriai, iraki és afgán menekülteket engedik belépni az országukba. Olaszország emiatt attól tart, hogy a Balkánról Északkelet-Olaszország felé indulhat el a migránsok áradata. Az olasz–szlovén határ ellenőrzését már szeptemberben megerősítették.

Lázadás a hidegben. A migránsok az ellen demonstráltak, hogy Macedónia szerda óta csak a szíriai, iraki és afgán állampolgárokat engedi be az országba – közülük is csak azokat, akik regisztrálták magukat Görögországban.

A szigorítás miatt már több ezren torlódtak fel a görög oldalon, ami egyre növeli a feszültséget: néhányan már össze is csaptak a macedón rendőrökkel.

Az érkezők száma a közelmúltban nagyjából harmadára csökkent. Többen továbbra is Németországtól várnak segítséget.

Macedónia mellett Horvátország és Szlovénia is lezárta a határokat a nem háborús övezetből érkezők előtt, és hasonlóan cselekszik Szerbia is. Ezt a szerb kormányfő erősítette meg Belgrádban, miután fogadta az Európai Tanács elnökét. „Nincs kétség afelől, hogy ha Szlovénia, Horvátország és Magyarország nem engedi be a gazdasági migránsokat, akkor Szerbia is ugyanezt fogja tenni” – mondta Aleksandar Vucic, szerb miniszterelnök.

Donald Tusk szerint érthető a szigorítás, de alapvetően az EU külső határainak védelmét kellene megoldani. „Mivel nincs hatékony kontroll az EU és Törökország közötti határon, ezért néhány régiós ország fokozza saját határainak ellenőrzését. Nem ítélhetjük el őket ezért. Jobb lenne azonban, ha végre olyan összehangolt és hatékony lépéseket tennénk, amelyek minden külső uniós határt meg tudnának védeni” – mondta Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke.

Németországban a hatóságok év eleje óta 900 ezer menedékkérőt regisztráltak.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!